800.000 danskere får ingen skattelettelser

SKATTEREFORM: Flere danskere end hidtil antaget bliver ramt så hårdt af forringelserne af rentefradraget, at skattereformen ikke giver dem nogen lettelser i skatten på arbejdsindkomst.

Mere end 800.000 danskere kommer ikke til at opleve en eneste krone i lettelse af skatten på arbejdsindkomst fra 2012, når reduktionen af værdien af rentefradraget sætter ind.

Det skriver dagbladet Børsen på baggrund af tal fra SKAT.

Skattereformen fra 2009 nedsatte skatten på arbejde både ved at sænke bundskatten, hæve beskæftigelsesfradraget, fjerne mellemskatten og ved at hæve topskattegrænsen. Men samtidig udhuler skattereformen også værdien af rentefradragene og de ligningsmæssige fradrag, hvis værdi sænkes fra ca. 33 pct. til ca. 25 pct.

Tal fra SKAT viser nu, at tabet ved reduktionen af fradragenes værdi for mere end 800.000 danskere overstiger den gevinst, de får i form af indkomstskattenedsættelserne.

Kompensationsordning
Regeringen vedtog i forbindelse med skattereformen en kompensationsordning, som skulle sikre, at i det mindste ingen kom til at lide tab som følge af fradragsforringelserne. Den betyder, at det hvert år beregnes, om en skatteyder som følge af skattereformen vil komme af med mere i skat, end de ellers ville have gjort - og hvis det er tilfældet, kompenseres man for beløbet.

Da skattereformen blev fremlagt, forlød det, at kompensationsordningen kun ville blive nødvendig i nogle få tilfælde - men nu viser tallene altså, at det er en stor del af skatteyderne.

SKATs tal er beregnet ud fra skattereformen alene - inden genopretningsplanen fra dette forår, der bl.a. har udskudt en af de planlagte forhøjelser af topskattegrænsen til 2014. Det vil sandsynligvis betyde, at antallet af skatteydere, der berøres af kompensationsordningen, bliver endnu højere.

Forbrugsafgifter stiger
Selv om de 800.000 skatteydere ikke får nogen gevinst i form af lettelser på arbejdsindkomst, vil de i årene frem mod 2019 ikke desto mindre blive ramt af den lange række af afgiftsforhøjelser på forbrug, som skatteformen er finansieret med. De forsøges kompenseret for de laveste indkomster med den såkaldte "grønne check" - men for de berørte skatteydere, der enten tjener for meget til at få den grønne check, eller hvis forbrug rammes særligt hårdt af afgifterne, vil skattereformen blive en underskudsforretning.

Kompensationsordningen er planlagt til at fortsætte til og med 2019, hvorefter der skal tages nærmere stilling til, om den skal videreføres.

Forrige artikel Tysk økonomi i overraskende bedring Tysk økonomi i overraskende bedring Næste artikel Troels Lund strammer garnet om sort arbejde