Regeringen igangsætter intern evaluering af evakueringen fra Kabul

Udenrigsministeriet bliver centrum for en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal evaluere evakueringsindsatsen fra Kabul. Venstre kritiserer, at det ikke bliver en ekstern undersøgelse.

Hvad skete der op til den danske evakueringsindsats i Afghanistan? Hvordan kunne det gå så galt?

For at besvare de spørgsmål har regeringen valgt at nedsætte en såkaldt tværministeriel arbejdsgruppe.

”Forløbet kalder efter regeringens opfattelse på grundig refleksion,” skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Den bliver udarbejdet af medarbejdere fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet samt andre relevante underliggende myndigheder som Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen.

Men der er behov for, at det bliver en ekstern part, der skal stå for evalueringen. Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V), der på Twitter skriver:

"Regeringen har slet ikke forstået alvoren med det kaotiske og langsommelige forløb op til evakuering i Kabul, når man i fuldt alvor mener, at det er nok med en intern undersøgelse af sig selv."

Der lægges fra Udenrigsministeriets side op til, at evalueringen skal ”identificere relevante læringspunkter og styrke danske myndigheders parathed til at adressere denne type kriseopgaver i fremtiden".

Støttepartier ønsker politisk efterspil
Forsvarets Efterretningstjeneste meldte i en pressemeddelelse onsdag d. 25. august ud, at de havde undervurderet, hvor hastigt Taleban ville overtage Afghanistans hovedstad Kabul. Udenrigsministeren har overfor Berlingske forklaret, at den forsinkede evakueringsindsats netop skyldtes, at efterretningerne var ”helt afkoblet fra virkeligheden".

Berlingske kunne dog samme onsdag afsløre, at der allerede den 16. juni var en klar advarsel fra chefen for de danske styrker i Afghanistan om, at den afghanske hær var i opløsning, og at Kabul var omringet af Taleban. Det har fået støttepartiet Enhedslistens Eva Flyvholm (EL) til at kræve et ”politisk efterspil”.

Støttepartierne Radikale og Socialistisk Folkeparti har overfor DR også udtalt, at der skal kortlægges:

"Hvilke ministre der vidste hvad?" spurgte Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.  

Evalueringen forventes afsluttet inden for fire til fem måneder.

Forrige artikel Amnesty mener, Qatar svigter retten til liv. Men ngo'en støtter ikke VM-boykot Amnesty mener, Qatar svigter retten til liv. Men ngo'en støtter ikke VM-boykot Næste artikel Kontrakt afslører: Chauffører hos Nemlig.com-ejer risikerede bøder på op til 100.000 kroner Kontrakt afslører: Chauffører hos Nemlig.com-ejer risikerede bøder på op til 100.000 kroner