16. december: Holger K. Nielsen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Holger K. Nielsen fra SF.

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi jeg gerne ville ændre samfundet i en mere social, retfærdig retning. Jeg ville gerne gøre noget ved den sociale og globale ulighed og uretfærdighed. Dengang handlede det også meget om Vietnamkrigen, som også spillede en stor rolle for mine forestillinger.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at efterlade et samfund til vores børn og børnebørn, hvor der er rimelige vilkår for alle mennesker, og hvor der er en bedre balance i forhold til naturen. F.eks. omkring miljøet, klimaproblemer og global ulighed. Vi skal have en beskæftigelsespolitik, der sikrer jobs til alle. Vi skal have en økonomisk model, der tager hensyn til naturen og ikke overforbruger ressourcerne.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det har Gert Petersen været, fordi han havde en fabelagtig evne til både at være ideologisk og pragmatisk. Dengang var der faktisk mange autoritære tendenser på venstrefløjen, og der var han demokrat uden forbehold. Hans måde at forklare socialisme på betød meget for mig.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Det er Uffe Ellemann-Jensen. Vi har mødtes utroligt mange gange i debatter. Det startede helt tilbage i 1992 ved Maastricht-afstemningen. Venstre og SF startede et samarbejde, hvor vi arrangerede en lang række debatmøder over de efterfølgende seks år, der samlede en masse mennesker. Og det betød, at vi fik et meget godt forhold til hinanden og har stor respekt for hinanden, selv om vi er politiske modstandere. Han er en fantastisk debattør på sine præmisser, og han er visionær.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Enten læser jeg en god bog, ser en film i fjernsynet, går en tur eller er i haven om sommeren.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Der er to, jeg vil nævne. Dels har jeg læst en bog om Cubakrisen skrevet af den amerikanske forfatter Michael Dobbs. Den giver et rystende billede af situationen dengang og åbnede øjnene hos mig i forhold til, hvor tæt vi var på katastrofen i 1963.

Den anden er den japanske forfatter Haruki Murakamis bog Trækopfuglens Krønike. Han har skabt et fantastisk univers og er en fantastisk og inspirerende forfatter. Selv om den foregår i en japansk virkelighed, så er den meget almen og noget fantastisk litteratur.

Er du stadig politiker om 5 år?

Det ved jeg ikke. Man skal aldrig som politiker sige, at man også er det om fem år. Det er der jo ingen, der ved noget som helst om, for det er vælgerne, der bestemmer det.

Hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Der er mange ting. Jeg vil gerne skrive noget mere. Og så har jeg et job stående i Energistyrelsen, som jeg kan vende tilbage til, hvis jeg vil.

Hvad fortryder du fra 2011?

Der er mange ting, men det er ikke noget, jeg vil delagtiggøre jeres læsere i.

Forrige artikel Wammen: Europagt må ikke stå alene Wammen: Europagt må ikke stå alene Næste artikel 17. december: Thyra Frank 17. december: Thyra Frank