6. december: Gitte Lillelund Bech

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Gitte Lillelund Bech fra Venstre

Af Simone Stegenborg-Grathwohl

Hvorfor gik du ind i politik?

"Jeg gik ind i politik, fordi jeg elsker at blande mig og lave om på de ting, jeg er utilfreds med. Jeg meldte mig ind i Venstre, fordi jeg ville diskutere europapolitik, og jeg syntes, at hele det europæiske fællesskab var meget vigtigt for Danmark. Derfor var det helt oplagt i starten af 90'erne at melde mig ind i Venstre."

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

"Den er sørme svær! Mit vigtigste politiske mål er sådan set at skabe et samfund, hvor folk tager ansvar."

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

"Oprindeligt da jeg meldte mig ind, var det Uffe Ellemann."
 

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

"Der vil jeg faktisk sige Mogens Lykketoft. Da jeg sad som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, havde jeg et supergodt samarbejde med ham. Vi var helt enige om, hvornår man skulle diskutere partipolitik, og hvornår man skulle repræsentere Danmark. Det med at forstå at skille tingene ad, det kunne Mogens."

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

"Jeg læser bøger, og så bager jeg boller."

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

"Nu har jeg ikke nået at læse så meget, da jeg har været minister indtil for nylig. For det meste har jeg læst krimier, og de overgår jo ikke ligefrem litteraturhistorien. Men hvis jeg skal vælge en, så må det være Jan Guillous bog, som hedder "Men ikke hvis det gælder din datter". Det er en spændingsroman, som beskriver en pige, der er blevet kidnappet af nogle fundamentalistiske muslimer. Bogen handler om, hvordan man skal befri hende, og hvordan pressen bevæger sig ind på historien. Det er en god spændingsroman, som også har nogle politiske undertoner."

Er du stadig politiker om 5 år?

"Ja, det er jeg. Jeg tror på, at hvis man en gang har været politiker, så er man altid politiker. Den dag, jeg ikke er politiker længere, vil jeg stadig blande mig. For eksempel gennem debatindlæg eller på mange andre måder."

Hvad fortryder du fra 2011?

"Jeg fortryder faktisk ikke noget. Jo, selvfølgelig fortryder jeg, at vi ikke vandt regeringsmagten tilbage. Jeg synes dog, at jeg gjorde, hvad jeg kunne for at vinde."

Forrige artikel Cekic står til at ryge ud af Folketinget Cekic står til at ryge ud af Folketinget Næste artikel Lidegaards tidsplan skrider Lidegaards tidsplan skrider