Ny bog "Magt og pragt" om enevælden

BOG: Tre historikere udgiver på Gads Forlag gennemillustreret værk om enevældens del af Danmarkshistorien - årene 1660-1848.

"Magt og Pragt" er den rammende titel på et nyt, smukt bogværk om enevælden. Den er skrevet af tre yngre ph.d.-historikere: Thomas Lyngby (født 1971), Søren Mentz (født 1967) og Sebastian Olden-Jørgensen (født 1964). De tre har delt bogens kapitler imellem sig.

Med sin gennemillustrerede, tilsyneladende ikke nørdet-skrevne stil kan bogen være god efterårslæsning for den politisk-historisk interesserede. I hvert fald er viden om enevælden som forløber for demokratiet vigtig for at forstå folkestyret, som vi kender det i dag. <p />

<img align="left" src="@nyimg=6728@" /><i>Forsiden prydes af maleri af Marcus Tuscher, ca. 1742.</i><p />

"Den danske enevælde var unik, Kongeloven 1665 var Europas eneste enevældige grundlov. Men enevælden var ikke noget særligt dansk, og bogen giver et interessant udblik til andre herskere i tiden, der med varierende held afprøvede enevælden og inspirerede den danske styreform," hedder det på bogens omslag, der tilføjer:

"Magt og Pragt er historien om den danske enevælde - dens dramatiske indførelse, overdådige iscenesættelse og prægtige udfoldelse. Fra Frederik III fik overdraget magten i kølvandet på svenskekrigene, til Frederik VII måtte afgive den i det revolutionære europæiske forår 1848, hvor enevælden nåede vejs ende som en forældet styreform."

Værket udgives med støtte fra en række fonde og sælges derfor til yderst rimelig pris.

Bogen udkommer 19. august på Gads Forlag, er på 330 sider og koster 299 kr.

Forrige artikel Sahl-Madsen: Universiteterne skal tage deres egen medicin Sahl-Madsen: Universiteterne skal tage deres egen medicin Næste artikel Høegh giver bedre politisk klima end Kjer Høegh giver bedre politisk klima end Kjer