Villy Søvndals grundlovstale

DOKUMENTATION: Danskerne har været ofre for nogle meget alvorlige løftebrud i de seneste uger - løftebrud, som risikerer at undergrave tilliden til hele det politiske system, advarer SF-formanden i sin grundlovstale.

Mange tak for invitationen til at tale. Det er en særlig ære at få lov at holde tale netop i dag - her på demokratiets festdag.

Lyder det lidt vel højtideligt? Måske...

Men det er vigtigt, at vi engang imellem - midt i vores travle hverdag - lige stopper op og husker os selv på, at demokratiet ikke er en naturlov.

Vi er faktisk så privilegerede, at vi er født i et land, hvor demokratiet og respekten for menneskerettighederne er grundfæstede.

Hvor vi kan ytre os som vi vil. Hvor vi kan demonstrere frit. Og hvor det i hvert fald ikke er statsmagten, der bestemmer om vi kan udgive en bog eller starte en ny avis eller hjemmeside.

Det privilegium - at leve i et åbent demokrati som det danske - skal vi værne om. Vi skal passe og pleje demokratiet - ved selv at deltage. Ved at stemme ved valg og ved at blande os i debatten. Et demokrati, som folk tager for givet, visner.

Politikerne har et særligt ansvar for at passe på vores folkestyre. Vi skal kunne diskutere så det synger, men vi skal også huske at være fair og ordentlige.

Vi skal ikke dæmonisere politiske modstandere og pege fingre. Og vi skal føre den politiske debat i en tone, så vi ikke undergraver mulighederne for at nå politiske resultater sammen.

Tonen i den politiske debat har været hård dette forår. Måske også for hård. Og den ene side har vel ikke noget at lade den anden høre.

Omvendt har det også været nødvendigt at tale med store bogstaver.

For jeg må sige, at danskerne har været ofre for nogle meget alvorlige løftebrud i de seneste uger. Løftebrud som får dybe og alvorlige konsekvenser for mange mennesker i vores samfund.

Og løftebrud som risikerer at undergrave tilliden til det politiske system.

Vi har oplevet, hvordan et parti - Dansk Folkeparti - står i Folketinget i april og garanterer, at partiet selvfølgelig ikke medvirker til at forkorte dagpengeperioden. Og i maj foreslår Dansk Folkeparti det selv og gennemfører det sammen med regeringen i en sen nattetime.

Vi har oplevet Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, love danskerne, at han UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER medvirker til at forkorte dagpengeperioden.

Det sagde han i januar. Under ingen omstændigheder - udtalte altså samme mand som selv foreslog og gennemførte forringelsen få måneder senere.

Den form for vælgerbedrag er ikke med til at gavne respekten for politikerne.

Og lad mig give Jer endnu et eksempel:

Pia Kjærsgaard siger igen og igen, at Dansk Folkeparti har reddet pensionisterne. Havde det ikke været for Dansk Folkeparti havde regeringen nemlig taget penge fra folkepensionisterne og de andre på overførselsindkomst. Det siger Pia. Igen og igen.

Men ærlig talt, Pia. Hvad er det for en røverhistorie? Jeg tror godt, at danskerne kan tælle til 90.

De kan godt se, at regeringen ikke havde noget flertal for at skære på pensionerne - for de kunne SF og Socialdemokraterne ikke drømme om at medvirke til.

Alternativet til forringelser for de arbejdsløse var jo ikke forringelser for pensionisterne. Alternativet var og er: En Fair Løsning.

Derfor er det lodret forkert, Pia, når du hævder, at du har reddet pensionisterne. Vel har du ej! Du har reddet bankdirektørerne og millionærerne - men du har intet gjort til gavn for pensionisterne.

Heldigvis er danskerne et oplyst folk, som følger med i tingene og ikke er så nemme at narre. Så Dansk Folkepartis politiske plattenslageri bliver straffet.

...

I øjeblikket er der to tydelige alternativer i dansk politik - med hver vores bud på, hvordan vi kommer bedst gennem krisen.

SF har sammen med Socialdemokraterne fremlagt vores bud på en økonomisk genopretning - En Fair Løsning.

Vi anerkender de økonomiske udfordringer. Vi har ikke skabt hullet i statskassen, men vi bidrager naturligvis ved oprydningsarbejdet.

Det er ikke nogen gratis omgang. Vi siger at danskerne skal arbejde mere. Og vi kræver mere ind i skat - ved at hæve afgifterne på fedt, sukker og tobak.

Ved at indføre millionærskat. Hæve skatten på hurtige aktiehandler. Og ved at lade banker og multinationale firmaer bidrage mere.

På den anden side har vi regeringen, som først gav store skattelettelser til de mest velhavende og som nu vil tørre regningen af på vores fælles velfærd. På de ledige og på familier med børn.

Regeringen vil lade børnefamilierne - som ikke er skyld i krisen - betale regningen.

Mens bankerne - som HAR haft et ansvar - går fri. Det er ikke fair!

SF og Socialdemokraterne vil stoppe regeringens og Dansk Folkepartis forringelser for børnefamilierne. Mens bankerne skal betale mere.

Det illustrerer meget godt forskellen i dansk politik lige nu: SF og Socialdemokraterne er med børnefamilierne. Regeringen og Dansk Folkeparti er med bankerne.

...

Hvis danskerne giver os - centrum-venstre - muligheden for at danne regering efter et valg, så kan jeg love, at vi vil gå til opgaven med lige store dele ydmyghed og respekt.

Vi skal bruge hver eneste dag til at knokle for at skabe positive resultater, som forbedrer livet for den almindelige dansker.

En ny regering skal ikke blot føre en ny politik - den skal også føre politik på en ny måde.

Vi vil række hånden ud til et bredt samarbejde i Folketingssalen, hvor ingen er udelukket på forhånd.

Og vi vil bryde igennem Borgens tykke mure og skabe fornuftige løsninger i tæt dialog med borgere, bevægelser og organisationer ude i det danske samfund.

Lad mig give Jer et konkret eksempel:

Vi har med en Fair Løsning rakt en hånd ud til både lønmodtagerne og erhvervslivet. Vi har sagt, at alle kommer til at bidrage. Men I kan selv få indflydelse på hvordan.

Vi har bedt lønmodtagerne om at arbejde mere.

Hvis vi arbejder en time mere om ugen - eller 12 minutter mere om dagen - vil det forbedre holdbarheden i dansk økonomi med 15 milliarder.

Det betyder vi kan få orden i økonomien og samtidig undgå fyringer og nedskæringer i velfærden.

Men vi vil ikke sidde og diktere præcis HVORDAN målet nås. Der er mange veje til målet og vi er sikre på at lønmodtagere og arbejdsgivere kan nå frem til den rigtige løsning for alle parter.

Vi ved udmærket at det er meget at bede om. Men lønmodtagernes organisationer har taget opgaven på sig.

Til gengæld kan de regne med, at vores forslag også betyder flere arbejdspladser, praktikpladser til unge og bedre uddannelse i det hele taget.

Og vi undgår de forringelser af dagpenge og efterløn, som de borgerlige sukker efter.

Vi vil også gerne i dialog med erhvervslivet. SF er ikke bange for erhvervslivet - og erhvervslivet skal ikke være bange for os.

SF og Socialdemokraterne har rakt hånden frem til den produktive del af erhvervslivet. Vi har sagt, at vi er parate til at droppe stigningerne i selskabsskatten, hvis erhvervslivet vil være med til at rydde op i de ineffektive og forældede støtteordninger.

Indflydelsen er der. Men man skal selv tage den.

På samme måde vil vi række hånden frem til de sociale organisationer, når der skal formuleres politik på socialområdet.

Og vi vil inddrage lærere, forældre, elever og studerende meget mere, når det handler om uddannelse og skolepolitik.

En ny regering vil altså bestræbe sig på at føre politik på en helt ny måde - i tæt parløb med verden uden for Christiansborg.

For det er nu engang borgerne, der står med problemerne i deres dagligdag, som bedst ved, hvad der skal til, for at komme videre.

...

På en Grundlovsdag er det også på sin plads at se lidt tilbage.

Netop på denne dag for ni år siden holdt Anders Fogh Rasmussen - der på tidspunkt stadig var leder af den borgerlige opposition - en tale som mange sikkert husker.

Det var dengang Venstre-formanden langede ud efter Socialdemokraterne, som han beskyldte for magtmisbrug og for at betragte regeringsapparatet som deres eget.

Anders Fogh Rasmussen sagde blandt andet - og jeg vil gerne citere, for han sagde det egentlig meget smukt:

"Det er farligt for folkestyret, hvis socialdemokrater sidder for længe på magten. For når de sidder for længe, misbruger de embedet. De baserer magten på kammerateri, vennetjenester og magtfordrejning."

Sådan talte Venstre i 2001.

Meget af den tale kunne være holdt i dag - blot med omvendt fortegn.

I dag har Venstre vænnet sig til magtens sødme. De tager magten for givet.

De har fået et let forhold til borgernes penge. Og de fylder råd og nævn med liberale kammerater.

Fogh angreb også Socialdemokraterne for at misbruge embedsværket. Han sagde:

"Jeg kan sige klart, at Venstre ikke længere stoler på de vurderinger, der kommer fra finansministeriet. Vi betragter ministeriets vurdering af oppositionens politik som ren socialdemokratisk partipropaganda."

Sådan lød det fra Anders Fogh Rasmussen i 2001.

Så langt vil jeg slet ikke gå. Vi stoler skam på embedsværket - men vi har desværre på det seneste set eksempler på urent trav fra en presset regering. For eksempel Finansministeriets misvisende beregninger af oppositionens økonomiske politik.

Derfor på denne dag - årsdagen for Anders Fogh Rasmussen markante tale - en stille appel om fair play.

Vi har haft ni lange år med benhård blokpolitik, hvor regeringen har ført de store beslutninger igennem med snævre flertal - oftest alene sammen med Dansk Folkeparti.

Hvis vi får et nyt flertal skal vi ikke fortsætte blokpolitikken. Borgerlig blokpolitik skal ikke afløses af rød blokpolitik.

En ny regering skal være regering for HELE Danmark.

Et nyt flertal skal gå nye veje - og behandle mindretal med respekt. Det er i folkestyrets ånd. Vi skal væk fra de snævre aftaler og skin-forhandlingerne, hvor der er nogen som er udelukket på forhånd.

Under denne regering har vi set, at selv store og afgørende spørgsmål som at sende danske soldater i krig er truffet med spinkle flertal. Det fik katastrofale konsekvenser.

Et nyt flertal vil sikre, at der skal være mindst to tredjedele af folketinget bag beslutninger om deltagelse i militære aktioner. Skal danske soldater sendes ud i svære missioner og risikere deres liv, så skal de være sikret solid folkelig og politisk opbakning. Det skylder vi dem!

Jeg synes også det vil være en udvidelse af demokratiet at styrke mindretallets mulighed for at kontrollere regeringen. Det skal f.eks. være muligt for en opposition at iværksætte uvildige undersøgelser af flertallets beslutninger i særlige situationer.

Og så skal vi sikre en større respekt for det lokale demokrati.

Kommuner og regioner er ikke organer, som regeringen blot kan hundse med og detailstyre fra centralt hold. Under denne regering har vi set en hidtil uset centralisering, så indflydelse flyttes væk fra kommunerne til Christiansborg.

En ny regering skal genskabe det gode forhold til kommunerne - for det kræver et samspil, hvis vi skal nå de fælles mål om balance i økonomien og bedre velfærd.

...

Lad mig slutte samme sted som jeg startede. Med en appel om ikke at tage demokratiet for givet.

Vi skal tage stilling. Vi skal blande os. I det lokale foreningsliv. I vores faglige organisationer. I politik - og selvfølgelig gerne i SF.

En unik chance for at blande sig kommer allerede på tirsdag, hvor en række folkelige organisationer - med LO og FTF i spidsen - har indkaldt til demonstration foran Christiansborg for at gøre regeringen og dens støtteparti opmærksomme på, at deres politik er uretfærdig og rammer ledige og børnefamilier urimeligt hårdt.

Jeg håber at se en stor folkelig mobilisering. Lad os sammen arbejde på, at tirsdag også bliver en festdag for demokratiet og det folkelige engagement.

Tak for ordet.
Forrige artikel Lene Espersens grundlovstale Næste artikel Lars Løkke Rasmussens grundlovstale 2010