Regeringen nøler med lovede skattelettelser

SKATTENØL: Regeringen skylder danskerne mere end 250 mio. kr. om året i skattelettelser som følge af skattereformen og de kommunale skattestigninger. Men indtil videre holder den på pengene.

Danskerne har stadig skattelettelser til gode hos regeringen.

Både i forbindelse med det såkaldte "serviceeftersyn" af skattereformen tidligere i år og i forbindelse med de kommunale skattestigninger i 2011 er der kommet for meget i statskassen, og regeringen har derfor lovet at give overskuddet tilbage til borgerne for at sikre, at det samlede skattetryk ikke stiger.

Men indtil videre er der intet sket - og der er heller ingen konkrete planer om, hvornår de lovede lettelser på i alt mere end 250 mio. kr. skal udmøntes.

"Regeringen bliver ved med at sige, at vi har et skattestop, selv om vi ikke har det. Det er der flere eksempler på, og det her er bare det nyeste. Det kan godt være, de har lovet at give nogle lettelser, men jeg er kommet dertil, at jeg vil se handling, før jeg tror på, at det også kommer til at ske," siger SF's skatteordfører Malene Søgaard-Andersen.

Højere kommuneskatter og sundhedsafgifter
Da regeringen lavede sit "serviceeftersyn" af skattereformen i foråret, forøgede den bl.a. fedtskatten og afgifterne på tobak og spiritus, mens den til gengæld satte energiafgifterne ned. Hele manøvren gav samlet et overskud på 190 mio. kr. i varig virkning, som ifølge aftalen skulle udmøntes i skattelettelser "på et senere tidspunkt" for at overholde den den del af skattestoppet, der siger, at hvis en skat går op, skal en anden gå ned.

Dette efterår har Finansministeriet tilladt kommunerne at hæve skatterne med i alt 330 mio. kr. Sædvanligvis kompenseres kommunalskattestigninger med en lempelse i den statslige grundskat. Det sker også i år med en reduktion i grundskattesatsen på 0,03 procentpoint, men ifølge lovforslaget fra regeringen underkompenseres skatteborgerne med 65 mio. kr., fordi en nedsættelse med 0,04 procentpoint vil betyde en overkompensation. Til gengæld siges det i bemærkningerne til lovforslaget, at "der vil blive kompenseret herfor ved lempelser andre steder i skatte- og afgiftslovgivningen, så skattestoppet overholdes".

Hvordan det skal ske, er imidlertid heller ikke besluttet endnu. Venstres skatteordfører Mads Rørvig gør opmærksom på, at der i forbindelse med kompensationen for kommunalskattestigningerne sidste år blev overkompenseret en smule (det var ca. 15 mio. kr., red.), men lover, at resten nok skal blive udmøntet på et tidspunkt:

"Det er rigtigt, at det ikke er udmøntet endnu. Men det vil det selvfølgelig blive, og hvis man kigger på det lovprogram, der ligger nu, er der også muligheder for at gøre det. Det er hele filosofien bag skattestoppet, så selvfølgelig vil der blive kompenseret," siger Mads Rørvig.

K vil udmønte hurtigst muligt
De Konservatives skatteordfører Mike Legarth går et skridt videre og lover, at udmøntningen af lettelserne skal ske "hurtigst muligt". De skal ifølge Legarth i hvert fald ske, inden skattereformens stramninger som f.eks. fedtskatten træder i kraft, således at der ikke samlet set bliver betalt mere i skat efter reformen end før:

"Indtil videre har vi jo givet flere skattelettelser, end vi har opkrævet. Men vi følger det løbende, og borgerne kan være helt sikre på, at De Konservative aldrig vil medvirke til, at en skjult skat bliver liggende i statskassen. Det vil vi til enhver tid modvirke," siger han - dog også uden at ville sætte en konkret dato på.

Det vil heller ikke Mikkel Dencker, skatteordfører for Dansk Folkeparti, der indgik aftalen om "serviceeftersynet" af skattereformen med regeringen, der dog siger, at han "forventer et udspil fra regeringen".

Forrige artikel Løkke afviser at give husleje-garanti Næste artikel Regeringens udspil til en bedre folkeskole Regeringens udspil til en bedre folkeskole