Embedsmænd tager over i kommunerne

KOMMUNER: 40 pct. af lokalpolitikere føler sig kørt ud på et sidespor af embedsmænd. Tallet har været markant stigende efter strukturreformen.

Lokalpolitikere oplever i stigende grad, at embedsmændene tager kontrol med det politiske arbejde. En ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) viser, at 40 pct. af de adspurgte kommunalpolitikere mener, at det er svært at gennemføre politiske ideer, hvis de ledende embedsmænd er imod. Det skriver Information.

Undersøgelsen, der bygger på interviews med lidt over halvdelen af landets lokalpolitikere, viser samtidig en stigende afmagt hos de folkevalgte lokalpolitikere. I 2003 viste en lignende undersøgelse, at 25 pct. af lokalpolitikerne havde samme oplevelse af afmagt over for ledende embedsmænd.

Konsekvens af strukturreformen
I forbindelse med kommunalreformen for godt to år siden blev antallet af kommuner skåret ned til 98. Samtidig er antallet af kommunalpolitikere blevet skåret fra 4.647 til 2.520. Det har betydet, at der er blevet travlt rundtom i kommunerne.

"Vi skal efterhånden vide noget om stort set alt, og hvis vi spørger embedsapparatet om hjælp, bliver vi mødt med irritation. Derfor er det umuligt at følge med, og det ender med, at politikken bliver bestemt af de modeller, som embedsmændene stikker op i vores næser," siger Steen Egede Jensen (DF), byrådsmedlem i Odsherred Kommune til Information.

Steen Egede Jensen tilføjer, at med det stigende ansvar burde der følge mere anerkendelse og tid til lokalpolitikere. Han advarer om, at mange lokalpolitikere ikke genopstiller som følge af, at de føler sig kørt ud på et side spor.

AKF's undersøgelse viser også, at hver tredje lokalpolitiker mener, at det er vanskeligt at få indblik i forvaltningen, og at den ikke præges af stor gennemsigtighed og åbenhed.

Forrige artikel Regeringen vil indføre alkolåse Næste artikel Søvndal tvetydig om efterløn