Sundhedsminister støtter styrelse

MEDICIN: Jakob Axel Nielsen (K) deler ikke en række sundhedsordføreres frygt for, at Lægemiddelstyrelsen lader sig påvirke af medicinalvirksomhederne.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kommer nu Lægemiddelstyrelsen til undsætning efter Dagbladet Information tirsdag sætter spørgsmålstegn ved, om styrelsen er uafhængig af medicinalindustrien.

Dog ikke mere, end han er villig til at bøje sig for et pres fra de andre sundhedsordførere.

"Før vi begynder at diskutere løsninger, skal der jo lige være et problem. Og jeg mener altså ikke, at der er grund til at rejse tvivl om Lægemiddelstyrelsens habilitet. Men jeg er åben for at diskutere det med partierne, og hvis de fortsat mener, at der skal laves om på finansieringen af styrelsens arbejde, må de jo rejse det i finanslovsammenhæng," skriver sundhedsministeren i en mail til Altinget.

Styrelse afviser problem
Sundhedsordførere fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, Venstre, SF og Dansk Folkeparti erklærer sig i tirsdagens udgave af Information sig villige til at overveje at ændre den måde, som Lægemiddelstyrelsen får sine penge på.

Det skal ske for at fjerne eventuel tvivl om problemer med styrelsens habilitet.

80 procent af styrelsens indtægter kommer fra de gebyrer, som medicinalvirksomhederne betaler for at få behandlet ansøgninger om godkendelser af lægemidler. Dermed mener kritikerne, at der kunne opstå et afhængighedsproblem mellem styrelsen og de betalende medicinalvirksomheder.

Carsten Jørgensen, der er leder af Lægemiddelstyrelsens direktionssekretarat, afviser på styrelsens vegne anklagerne i et interview i Altinget.

"Vi er meget kede af den mistænkeliggørelse, der er kommet på et teoretisk grundlag. Hvis der er nogen, som mener, der er et problem, så kan de jo komme med et konkret eksempel. Og lad os tage den derfra. Men det er endnu aldrig sket," siger Carsten Jørgensen.

Eksperter i tvivl
Tre eksperter i forvaltningsret og seniorprojektleder Jakob Kjellberg i Dansk Sundhedsinstitut er dog ikke enige om, hvorvidt det er et problem, at Lægemiddelstyrelsen som en af de få styrelser i Danmark får størstedelen af dens midler direkte fra virksomheder via gebyrer for ansøgninger.

Altinget har spurgt lægemiddelmyndighederne i Norge og Sverige, hvordan de får deres midler. Meldingen herfra er, at de de har samme finansieringsform som Lægemiddelstyrelsen.

Forrige artikel S foreslår uddannelseskommission S foreslår uddannelseskommission Næste artikel Job i vikarbureau er ikke nok til ophold