Justitsministre bør stilles for Rigsretten

PET: Der bør rejses rigsretssag mod tidligere justitsministre, der tillod PET at registrere danske statsborgere i større omfang end oplyst. Det mener tidl. MF.

De justitsministre, der bærer ansvaret for, at Politiets Efterretningstjeneste i perioden 1968 til 1989 registrerede danske statsborgere i større omfang, end Folketinget og offentligheden fik at vide, bør stilles for Rigsretten.

Den opfordring kommer fra et tidligere medlem af Folketinget for Venstresocialisterne, lic.jur. Preben Wilhjelm:

"Der er i PET-kommissionens beretning sagligt grundlag for en rigsretssag mod en stribe justitsministre for bevidst eller ubevidst at have misinformeret, vildledt eller fortiet væsentlige oplysninger for Folketinget, men det sker næppe, for her i landet kan en regering gøre hvad som helst, så længe den kan mønstre 90 mandater," siger Preben Wilhjelm til Jyllands-Posten.

Eksperter skal vurdere sagen
PET-kommissionen fastslår, at skiftende regeringer godkendte, at PET registrerede i videre omfang end oplyst i regeringserklæringen fra den 30. september 1968.

Erklæringen forbød registrering af danske statsborgere alene på grund af deres lovlige politiske virksomhed.

Preben Wilhjelm opfordrer eksperter på de juridiske fakulteter på landets universiteter til at foretage en selvstændig analyse og fremlægge konklusionerne offentligt.

"Folk med forstand på dette bør komme ud af hullerne. Hvis man forholder sig passivt til uhyrlighederne, bør de juridiske fakulteter tage navneforandring til skole for konceptionskunst og medløberi," siger han.

EL: Næppe en rigsretssag
Kommissionens beretning skal senere drøftes i et udvalg under Folketingets udvalg for forretningsorden.

"Vi vil have placeret et ansvar for, at der blev registreret bredere end oplyst over for Folketinget, men det er næppe sandsynligt, at det bliver i form af en rigsretssag. Som Folketinget er sammensat og med de politiske vinde, der blæser i dag, har det ikke gang på jord," siger Line Barfod fra Enhedslisten til Jyllands-Posten.

Forrige artikel Ekspert: Lukkeloven lukker ikke landbutikker Ekspert: Lukkeloven lukker ikke landbutikker Næste artikel S-bagland bakker op om SF i regering