EU afviser VKO's udlændingeaftale

EU: Kommissionen afviser den danske udlændingeaftale fra september 2008. Det erfarer Ugebrevet Mandag Morgen.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og den øvrige regering indkasserer i denne uge et nyt bragende EU-nederlag i form af Kommissionens fortolkning af opholdsdirektivet. 

Dorte Sindbjerg Martinsen, der er lektor i statskundskab ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i medlemslandenes implementering af EU's politikker, kalder det "et klokkeklart eksempel på, at Kommissionen på ingen måde mener, EU-systemet er gået for langt i sine fortolkninger af opholdsdirektivet."

"Så Danmark har en svag sag," siger hun til politiken.dk.

Brud på EU-regler
På torsdag vedtager EU-Kommissionen sine retningslinjer for, hvordan opholdsdirektivet og Metock-dommen skal fortolkes. Ugebrevet Mandag Morgen, der har haft lejlighed til at se dokumenterne, vurderer, at Kommissionens meddelelse tegner til at blive ualmindelig dårligt nyt for regeringen og Dansk Folkeparti. Udlændingeaftalen fra september dømmes nu ude af Kommissionen.

Det gælder bl.a. beslutningen om, at 25 pct. af alle familiesammenføringer skal udsættes for en ekstra kontrol.

"Systematisk kontrol er imod EU-reglerne," skriver Kommissionen, der også fastslår, at afslag skal kunne ankes, at der ikke må stilles krav til familiesammenførtes boligforhold, og at selvforsørgelseskravet maksimalt må svare til kontanthjælpen.

Kommissionen udfører blot sit arbejde
Dansk Folkepartis nyvalgte europaparlamentariker, Morten Messerschmidt, mener, at Kommissionens fortolkninger er helt uacceptable:

"EU-Kommissionen politiserer helt vildt. Den går langt videre, end der er dækning for i opholdsdirektivet," siger han.

Ordførerne fra de to regeringspartier har tilsvarende været ude og kritisere EU-kommissionens kommende meddelelse.

"Men kommissionen fortolker jo bare traktaten," siger Dorte Sindbjerg Martinsen og fortsætter: 

"Man skal virkelig gøre sit fodarbejde grundigt fra de nationale regeringer, hvis man skal lave lovgivning og opholdsdirektivet om, og vi har jo set, at det kommer man ingen vegne med fra dansk side, for det finder man simpelthen ikke støtte til blandt de andre regeringer."

,

Forrige artikel Målinger: EP-valg uden effekt på folketingsvalg Næste artikel Få domme for ulovlige dyretransporter