SF: Arbejdsgivere skal melde ledige stillinger centralt

JOB: Antallet af tilgængelige stillinger på Jobnet er halveret i forhold til februar måned sidste år. SF ønsker et centralt register, hvor arbejdsgivere skal indberette ledige stillinger.

Står man uden job i dag, er chancen for at finde et job, der lige passer til ens profil, mindre sandsynlig. Ifølge tal over antallet af tilgængelige stillinger på Jobnet, er der sket en halvering på ét år.

I februar 2008 var der gennemsnitligt 22.821 tilgængelige stillinger i Jobnets database. I februar i år, var det tal faldet til 11.045.

Den jobsituation, som tallene fra Jobnet er udtryk for, mener SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, er en meget svær situation for de ledige. Han udtrykker glæde over, at beskæftigesesminister Claus Hjort Frederiksen (V), har trukket kravet om fire ansøgninger om ugen tilbage. Eigil Andersen (SF) mener dog, at skaden på Jobnets omdømme blandt arbejdsgiverne er sket.

"Vi må se i øjnene, at vi har krise i landet. Det betyder, at virksomhederne ikke kan udbyde lige så mange arbejdspladser, som de tidligere har gjort. Jeg kunne godt ønske mig, at der blev et krav til arbejdsgiverne om, at de skal indberette centralt, at de mangler arbejdskraft. I dag er det et problem, at man ikke kan få et totalt overblik over jobsituationen. På den måde ville flere ledige stillinger komme frem i lyset, og det ville give et bedre overblik for den jobsøgende," siger Eigil Andersen.

K: Finanskrise har bidt sig fast
Den konservative arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen mener, at tallene er udtryk for, at den internationale finanskrise nu har bidt sig fast i Danmark.

"Det der er sket, det er, at en international finanskrise er skyllet ind over den vestlige verden og dermed også os i Danmark. At der er sket en halvering i antallet af jobs, mener jeg, er udtryk for, at finanskrisen nu er blevet implementeret i det danske system," siger Knud Kristensen (K), der mener, at regeringen har handlet rettidigt på krisen.

"Vi har handlet resolut hele vejen igennem. Husk på, at Danmark var det første land i verden, der lavede en hjælpepakke. Vi lavede en hjælpepakke på 35 mia. kroner, som det første land og er på den måde gået foran."

Gang i byggeriet
Den store andel af personer, der de seneste par måneder er blevet fyret, kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Alene i januar måned steg ledigheden i 3F, der organiserer de ufaglærte med 12 pct.

Denne branche har brug for hjælp, mener politikere i både regeringslejren og i oppositionen.

"Vi har lanceret en jobpakke til 12,5 mia. kroner, som blandt andet vil sætte gang i en masse projekter inden netop bygge- og anlægsbranchen. Her og nu er der et efterslæb på 2,3 mia. kroner på kloakrenoveringer. Mange steder er kloakerne virkelig slidte og endda hullede. Med den indsats SF ligger op til vil der alene på det område blive sikret 1000 arbejdspladser," siger Eigil Andersen (SF).

Også regeringen er bekymret for den stigende ledighed indenfor bygge- og anlægsbranchen og ifølge Knud Kristensen (K) vil regeringen snart spille ud med en række initiativer, som skal give mere beskæftigelse.

"Regeringen vil snart komme frem med en række initiativer, som skal give flere arbejdspladser. Vi vil også koble ambitionerne om grøn vækst ind i den jobindsats, der kommer. Øget fokus på biogasanlæg og reduktion af energispild fra bygninger, vil ikke alene være ting, der er gode for miljøet, det kommer også til at give en masse beskæftigelsesmuligheder," siger Knud Kristensen.

Forrige artikel Regeringen klar med skatteudspil Regeringen klar med skatteudspil Næste artikel Så er regeringens forårspakke klar Så er regeringens forårspakke klar