Oppositionen raser over fodlænker

UNGDOMSKRIMINALITET: I regeringens 'Ny start'-plan er det særligt forslaget om fodlænker til unge, der vækker harme hos oppositionspartierne.

Regeringen har netop fremlagt planen 'Ny start til kriminelle unge', og særligt et punkt på dagordenen får hårde ord med på vejen fra oppositionen, nemlig forslaget om fodlænker til unge.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) præsenterede i fællesskab den lange række forslag, der over de næste fire år vil koste 700 millioner kroner.

Med pakken foreslår regeringen blandt andet, at den kriminelle lavalder sættes ned til 14 år fra de nuværende 15 år, - og at unge ned til 12 år kan idømmes stuearrest med fodlænke.

Signalpolitik af værste skuffe
Oppositionen står samlet i kritikken af netop dette punkt. Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup kalder det "en ideologisk glidebane".

"Det er en usædvanlig elendig ide. Man skal kende sit samfund på, hvordan man behandler de svageste. Ofrene er selvfølgelig de svage, men det er gerningsmændene også, når vi taler om børn ned til 12 år," siger Karen Hækkerup til politiken.dk.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, ser heller ikke med blide øjne på udspillet:

"Det er et signalpolitisk forslag, som forhåbentligt aldrig kommer i brug. Jeg har selv virket som skolelærer frem til 2007, og de er fandeme ikke særligt store, når de går i 6. klasse," siger hun til politiken.dk.

De Radikales retsordfører, Lone Dybkær, er enig. Hun vil rulle loven om fodlænker tilbage, såfremt den bliver vedtaget - og såfremt De Radikale er med i ny regering efter næste valg.

Forrige artikel Reaktioner på Løkkes åbningstale Næste artikel Sundhed fylder mere og mere i åbningstalerne