Færre virksomheder skal lave grønne regnskaber

GRØNT REGNSKAB: De grønne regnskaber skal forenkles. Samtidig slipper 300 virksomheder for at lave regnskaberne. Det bekymrer oppositionen og DN. DI ville helst slippe for grønne regnskaber.

Efter flere års tilløb har Folketinget taget fat på behandlingen af et lovforslag, der skal gøre det nemmere for landets virksomheder at aflægge grønne regnskaber.

Forslaget, der blev 1. behandlet i sidste uge, betyder, at regnskaberne forenkles og digitaliseres. Virksomhederne skal indberette tal hvert år, men skal kun lave et egentligt grønt regnskab hvert tredje år. Miljøministeriet anslår, at forslaget vil lette virksomhederne for administrative byrder for et beløb, der svarer til 29 millioner kroner årligt.

"En solstrålehistorie," sagde Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, da forslaget blev fremlagt.

Mellemstore slipper 
Oppositionen og Danmarks Naturfredningsforening er mindre positive. De hæfter sig især ved, at antallet af virksomheder, der skal lave grønne regnskaber, reduceres fra 1.000 til 700, så mange mellemstore virksomheder bliver fritaget.

"Der er rigtig vigtigt, at de mellemstore virksomheder er med. Udadtil så offentligheden kan følge med, og indadtil så virksomheden har fokus på miljøområdet. De grønne regnskaber sikrer netop, at virksomhederne holder det fokus," siger SF's miljøordfører, Ida Auken.

Samme bekymring har miljømedarbejder Christian Poll i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

"De store virksomheder har i forvejen andre miljøforpligtelser, men med forslaget risikerer vi, at de mellemstore mister incitamentet til at arbejde med miljøet," siger han.

DN frygter, at de nye grønne regnskaber bliver så udvandede, at de bliver ubrugelige og derfor kan ende med at blive helt afskaffet.

Usynlige klager 
Forslaget vil også betyde, at virksomheder ikke længere skal offentliggøre eventuelle klager i deres grønne regnskaber. Det synes socialdemokraten Benny Engelbrecht er en dårlig ide.

"Det er jo yderst relevant for borgerne at kunne se de klager," siger han og understreger, at partiet gerne vil være med til at lette virksomhedernes administrative byrde, men at der skal være garanti for, at forslaget ikke forringer miljøindsatsen.

Afskaf dem helt 
Dansk Industri ville helst have afskaffet de grønne regnskaber, forklarer miljøchef Bjarne Palstrøm:

"Der er ikke brug for dem. De har ingen værdi, fordi virksomhederne af sig selv er åbne over for de her ting. Det er en indarbejdet del af driften og ledelsen at have fokus på miljøet, og det har ikke noget med de grønne regnskaber at gøre.regnskaberne er blot blind afrapportering, som ikke bliver rekvireret af nogen," siger han og understreger, at DI trods det er tilfredse med forslaget fra miljømisteren.

"Når der ikke er politisk vilje til at afskaffe de grønne regnskaber, så er det her det bedste, der kunne komme ud af det," siger han.

Forrige artikel Flere unge får førtidspension Flere unge får førtidspension Næste artikel Jakob Axel Nielsen: Jeg tør godt sige nej Jakob Axel Nielsen: Jeg tør godt sige nej