Foghs åbningstale: Flere skal i arbejde

ÅBNING: Fogh byggede sin tale op om finanskrisen og terrorfrygten og betonede, at flere mennesker må i arbejde. Læs hele talen her.

Flere skal i arbejde, hvis det trygge velfærdssamfund skal fastholdes. Det fastslog statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), da han i dag holdt sin åbningstale ved starten af det nye folketingsår. Talen er gengivet nederst i dokumentfeltet.

I en ideologisk tale, der kredsede om kreditkrisen og mange danskere frygt for terror, betonede Fogh, at det handler om at være tryg.

Selv om Anders Fogh Rasmussen understreger, at "mørke skyer er ved at trække op i horisonten" - på grund af den internationale finanskrise - så fremhævede han, at Danmark har et af verdens bedste velfærdssystemer og ikke er truet af krige eller naturkatastrofer.

"Et trygt og sikkert samfund. Det skaber vi ikke ved at søge tilbage til fortiden. Det skaber vi ikke ved at lægge bånd på frihed og foretagsomhed. Det skaber vi ikke ved at lukke os inde og spærre for omverdenen. Tværtimod. Et trygt og sikkert samfund skaber vi ved at fremme reformer, der ruster os til fremtiden," siger Anders Fogh Rasmussen. 

Han sagde i sin tale, at den største udfordring er behovet for at få flere mennesker i arbejde og at få dem, som er i arbejde, til at arbejde endnu mere. Også selv om ledigheden skulle stige lidt.

Sygefraværet skal således nedbringes, og den kommende Lønkommission skal ikke alene hjælpe med til at tiltrække og fastholde offentligt ansatte.

Det skal også gøres mere attraktivt at øge arbejdstiden i den offentlige sektor ved blandt andet at "tilskynde" deltidsansatte til at gå på fuld tid eller gå op i tid. Og så skal der indføres en såkaldt seniorbonus til medarbejdere, som vil blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Forrige artikel Flere og flere pesticidrester i dansk frugt Flere og flere pesticidrester i dansk frugt Næste artikel Første skoledag i det nye folketingsår Første skoledag i det nye folketingsår