Regeringen under pres: Mangler jobplan for flygtninge

ASYL: Flygtningekrisen forstærker behovet for en tidligere og bedre indsats for at få asylansøgere i job. Radikale opfordrer regeringen til at genoptage forårets forhandlinger om bedre integration på arbejdsmarkedet.

Flygtningekrisen i Europa kommer til at forstærke presset på asylcentre og kommuner. Men alt imens tusindvis af flygtninge og migranter krydser de danske grænser, er det politiske arbejde for at skabe bedre og hurtigere integration på arbejdsmarkedet tilsyneladende gået i stå.

Sådan lyder kritikken fra Radikale, som opfordrer regeringen til at genoptage de politiske forhandlinger, som blev iværksat med SR-regeringens integrationsudspil i foråret.

“Skulle vi ikke droppe det politiske fnidder og komme i gang med det katalog, som allerede er der, og som der er brugt mange kræfter på? Jeg fornemmer klart, at vi i bund og grund er enige om intentionerne, men indtil videre har vi ikke set andet fra Venstre end lavere ydelser,” siger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Integrationsydelse stopklods i forhandlinger
Med integrationsudspillet ‘Alle skal bidrage’ foreslog SR-regeringen at skærpe kravene til jobrettede aktiviteter i det tre-årige integrationsprogram, som flygtninge og asylansøgere følger, når de ankommer i Danmark.

Det skulle blandt andet ske ved at fremrykke indsatsen, så de jobrettede aktiviteter ikke først starter, når flygtninge og familiesammenførte flytter fra asylcenteret og ud i kommunerne.

Herunder ville asylansøgere have pligt til at deltage i virksomhedsrettede aktiveringstilbud. For at imødekomme Venstre lavede tidligere beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) undervejs i forhandlingerne et ændringsforslag, som skærpede kravet til jobparate asylansøgere, så de fremover blev pålagt at deltage i sammenlagt 37 timers arbejde og undervisning om ugen.

Venstres krav om en lavere integrationsydelse blev dog ultimativt set en stopklods i forhandlingerne. Nu har Venstre overtaget regeringsmagten og fik i august flertal for en integrationsydelse, som giver asylansøgere ydelse på SU-niveau.

Konservative: Pas på fortidens fejl

Også Konservative opfordrer regeringen til hurtigst muligt at indkalde til drøftelser om hurtigere integration på arbejdsmarkedet.

“Det er enormt vigtigt, at folk, der kommer hertil, kommer i gang så hurtigt som muligt. Nu skal vi ikke begå fortidens fejl, hvor folk, som kom hertil, fik alt forærende. Lad os være ærlige og sige, at nogle af dem blev gjort til dovne,” siger integrationsordfører Naser Khader.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg (V). Men ifølge politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen er det regeringen magtpåliggende, at flygtninge kommer hurtigere i job, end tilfældet er i dag.

“Derfor har regeringen allerede fået gennemført en lavere integrationsydelse for flygtninge, som nu er på SU-niveau, hvilket er helt centralt i bestræbelserne på at få flere flygtninge i job,” siger han.

Jakob Ellemann-Jensen understreger, at regeringen arbejder på at indføre et nyt styrket integrationsprogram, som vil blive præsenteret senere.

“Det nye integrationsprogram vil yderligere medvirke til, at flygtninge kommer hurtigere i job,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel LA om flygtningekrisen: Vi skal ikke være Europas prop LA om flygtningekrisen: Vi skal ikke være Europas prop Næste artikel Obama: USA vil tage imod 10.000 syriske flygtninge Obama: USA vil tage imod 10.000 syriske flygtninge