Restauranter bider ikke på Nøglehulsmærket

SLØJT: Restauranter og cafeer bider ikke på Nøglehulsmærket, viser tal fra Fødevarestyrelsen, der sænker ambitionerne. Brancheforening ærgrer sig.

Når danskerne sætter sig til bords på en restaurant eller café, skal de på spisekortet se langt efter en nøglehulsmærket opskrift. Foruden McDonald's har blot ni restauranter og caféer siden februar 2012 fået det lille grønne mærke. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen.

“Vi må konstatere, at de simpelthen ikke bider på krogen. Min forklaring er, at restauranterne nok ikke oplever, at kunderne efterspørger den sundeste ret, for når mange kunder kun af og til går ud og spiser, så tager de det, som de har mest lyst til,” siger Morten Carlmann Andersen, projektleder for Nøglehullet.

Brancheforeningen Danmarks Restauranter & Cafeer ærgrer sig.

“Det er naturligvis ikke gået, som man havde håbet. Det kan vi vist godt konstatere, når der ikke er kommet flere med,” siger sekretariatschef Jørgen Kønigshøfer.

Han undrer sig over den lave tilslutning, da han finder ordningen både positiv og anvendelig.

Dropper ministers målsætning
I alt har 314 spisesteder siden ordningens begyndelse i februar 2012 gjort sig fortjent til Nøglehullet på spisesteder. Heraf udgør McDonald's de 88, mens også kantiner på arbejdspladser udgør en stor andel.

I 2012 lancerede daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) en ambition om, at 300 spisesteder hvert år skulle have en nøglehulsgodkendelse. En målsætning, der altså langtfra er indfriet. Fødevarestyrelsen har da også sænket sine ambitioner.

“Vi synes ikke, at 314 spisesteder er tilstrækkeligt. Vi vil gerne højere op, men vi kommer ikke op på 300 nye i år,” konstaterer Morten Carlmann Andersen.

Han tror dog på mere medvind til ordningen fremover, blandt andet fordi Fødevarestyrelsen løbende gør ordningen lettere at bruge. Senest i forbindelse med revisionen af Nøglehullet i marts i år, hvor man blandt andet slettede et påbud om et totalt energikrav i buffeten, et krav om fiskepålæg og et krav om grønt og frugt på pålægsfadet, når der er en salatbuffet.

Private bør også deltage
Jørgen Kønigshøfer synes, at Danmarks Restauranter & Cafeer har gjort en del for at få deres medlemmer med. Blandt andet ved at fortælle bredt om ordningen og bringe artikler fra Fødevarestyrelsen i deres blad.

“Det har så åbenbart været sværere, end vi troede, så det kan godt være, at vi skal i gang med en ny informationsøvelse. Det lyder det næsten til. Jeg kendte ikke til de seneste tal, men det er da ærgerligt,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer her (kræver abonnement)

,

Forrige artikel Kom ind bag Finansministeriets mure Kom ind bag Finansministeriets mure Næste artikel Ny V-kampagne rammer vælgernes mærkesager Ny V-kampagne rammer vælgernes mærkesager