Ny udbudsformand: Paragraffer gør udbud dyrere

FIK DU LÆST: Jura og paragraffer står i vejen for det gode købmandskab, når det offentlige konkurrenceudsætter. Det mener Mai Buch, der er ny formand for regeringens udbudsindsats. (Bragt første gang i april)

Hvis det offentlige skal have mere kvalitet for pengene, skal der skrues ned for juraen og op for købmandskabet, når der bliver sat opgaver i udbud. Det mener direktør Mai Buch, der netop er blevet udnævnt som formand for Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde - afløseren for Udbudsrådet.

"Komplicerede regler betyder, at offentlige indkøbere bruger kræfter på paragraffer i stedet for købmandskab. Konsekvensen er, at skatteborgernes penge ikke bliver brugt lige så godt, som de kunne," siger Mai Buch til Altinget.dk.

Den nyudnævnte formand har selv prøvet at arbejde med udbud som indkøbsansvarlig i en offentlig institution og som direktør for en privat virksomhed og tilbudsgiver. Og hun mener, at man med fordel kan rydde op i udbudsreglerne.

"Nogle udbudsregler er unødigt komplekse for både institutioner og virksomheder. Det er en omvendt win-win-situation, der går ud over både private virksomheder og offentlige institutioner. Man kan sagtens gøre det enklere, og vi skal nu have undersøgt præcis hvordan," siger Mai Buch.

Besværlig jura betyder, at nogle private virksomheder undlader at byde på udbud. Andre virksomheder byder, men lægger de omkostninger, de komplicerede regler giver, oven i tilbudsprisen. Det vurderer Mai Buch. Ifølge hende betyder det, at de offentlige får mindre for pengene, end man kunne få.

Afløser Udbudsrådet
Som formand for Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde skal Mai Buch stå i spidsen for regeringens indsats for at fremme offentligt-privat samarbejde og sikre de bedst mulige rammer for udbud om offentlige opgaver. På den måde ligger Rådets arbejde i umiddelbar forlængelse af det nu nedlagte Udbudsråd.

Mai Buch er til daglig administrerende direktør i it-virksomheden Competencehouse, der leverer værktøjer til medarbejderudvikling og kompetencemåling til både offentlige og private. Tidligere har hun arbejdet som kontorchef i Miljøministeriet og økonomidirektør på Det Kgl. Teater. Mai Buch har desuden en række tillidsposter i offentlige og private organisationer, herunder som medlem af Konkurrencerådet.

Vil være brobygger
Det er Mai Buchs erfaring fra begge sider af bordet i udbudssituationer, der fortæller hende, at reglerne nogle gange er for komplicerede. Erfaringen fortæller hende også, at området er vigtigt.

"Det offentlige køber ind for 290 milliarder kroner om året. Det er utroligt mange skatteborgerpenge. Derfor er skal vi bruge dem klogt, og erfaring viser, at hvis man bare indhenter to tilbud, bliver prisen igennemsnit 7 procent lavere end hvis man kun indhenter ét," siger Mai Buch med henvisning til tal fra Konkurrenceredegørelsen fra 2009.

Selv om hun har holdninger til udbud, ser Mai Buch det som sin opgave at være uafhængig.

"Rådet er ganske bredt sammensat. Og som formand er skal jeg favne og balancere de forskellige synspunkter."

Rådets hovedopgave bliver at skabe dialog og frembringe viden om området, siger Mai Buch.

"Vi skal skabe debat, dialog og viden om offentligt-privat samarbejde. Blandt andet om, hvilke områder det giver mening at samarbejde om. Og hvilke områder, det ikke gør. Jeg håber, at vi kan blive en slags brobygger mellem den viden, der kommer frem, og de praktikere, der har glæde af den."

Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde mødes første gang i maj. Derefter vil rådet formentlig offentliggøre resultatet af en eller flere undersøgelser bestilt af Udbudsrådet. De første resultater af undersøgelser bestilt af det nye råd, kan forventes at ligge klar omkring slutningen af 2013 eller begyndelsen af 2014. Rådet vil sidde til og med 2015 og forventes at mødes tre-fire gange årligt.

Forrige artikel Hver anden dansker vil sænke udviklingsbistand Hver anden dansker vil sænke udviklingsbistand Næste artikel Aukens klimamilliarder blev til millioner Aukens klimamilliarder blev til millioner