Danskere: Sundhedsvæsnet bliver dårligere

MÅLING: Næsten halvdelen af danskerne synes, sundhedsvæsnet er blevet dårligere eller markant dårligere de seneste år, indikerer ny meningsmåling. Eksperter mener modsat, at sundhedsvæsnet er blevet bedre.

47 procent af danskerne vurderer, at sundhedsvæsnet enten er blevet "lidt dårligere" eller "markant dårligere" de seneste år. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Kun 26 procent har den modsatte holdning og har svaret "lidt bedre" eller "markant bedre" til samme spørgsmål. 

Under det økonomiske opsving fik sundhedsvæsnet store løft i bevillingerne, men modsat andre områder har sundhedsområdet i de senere år faktisk ikke fået en tur med sparekniven.

Og spørger man to eksperter i form af Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi, og Jørgen Goul Andersen, der er professor i statskundskab, så lyder svaret fra dem begge, at de ville have svaret, at sundhedsområdet er blevet lidt eller markant bedre.

"Det er indiskutabelt, at sundhedsvæsnet er blevet markant bedre de seneste fem-ti år. Selv om man kun ser på de seneste år, så sker der løbende forbedringer i sundhedsvæsnet, omend det nok er på en mindre skala," siger Jes Søgaard.<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheet/tq?key=0ApGmRfl7eH-UdGtvYTd4bmRJcHVXWTlvcnp5UjRpY1E&transpose=0&headers=0&range=A2%3AB5&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"14"},"legendTextStyle":{"color":"#222","fontSize":"11"},"animation":{"duration":500},"colors":["#0b5394","#cc0000","#FF9900","#109618","#990099","#0099C6","#DD4477","#66AA00","#B82E2E","#316395","#994499","#22AA99","#AAAA11","#6633CC","#E67300","#8B0707","#651067","#329262","#5574A6","#3B3EAC","#B77322","#16D620","#B91383","#F4359E","#9C5935","#A9C413","#2A778D","#668D1C","#BEA413","#0C5922","#743411"],"width":450,"is3D":false,"pieSliceText":"percentage","hAxis":{"title":"Titel p\u00e5 vandret akse","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},"vAxes":[{"title":"Titel p\u00e5 venstre lodret akse","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"pieHole":"0","booleanRole":"certainty","title":"Danskernes syn p\u00e5 sundhedsv\u00e6snet","height":230,"legend":"none","tooltip":{},"pieSliceTextStyle":{"fontSize":"11"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"PieChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kør musen over figuren for at se svarfordelingen. Deltagerne blev spurgt: Hvordan mener du, at sundhedsvæsnet har udviklet sig de seneste år i forhold til at sikre patienterne en god behandling? Kilde A&B Analyse.

Mediesager gør indtryk
At næsten halvdelen af danskerne ikke deler hans vurdering, tilskriver han flere årsager.

"Der er jo løbende mediesager omkring problemer i sundhedsvæsnet. Og det kan godt være med til at farve folks vurdering, så de overser forbedringerne," siger Jes Søgaaard.

Han peger samtidig på, at sundhedsområdet trods fredningen fra den store grønthøster har oplevet de nye økonomiske tider.

"Under opsvinget var der jo en vækst på seks til syv procent. Den er jo nu halveret. Det kan betyde, at en del flere danskere ikke har fået bevilliget de behandlinger eller undersøgelser, de ønsker," siger Jes Søgaard. Han peger også på, at nogle danskere kan være blevet mere negativt stemt, fordi regeringen har ændret behandlingsgarantien fra en måned til at være differentieret efter sygdommens alvor.

"Selv om ændringen fagligt giver mening, så kan folk godt mene, at det er en forringelse," siger Jes Søgaard.

Folk svarer på noget andet
Både Jes Søgaard og Jørgen Goul Andersen peger på, at folk ofte svarer på, hvordan de mener, at det går lige nu, selv om de bliver bedt sig forholde sig til udviklingen på et bestemt område over tid.

"Selv om sundhedsområdet ikke er blevet ramt, så har den megen fokus på nedskæringer muligvis smittet af på folks vurderinger," siger Jørgen Goul Andersen, der ligesom Jes Søgaard er fra Aalborg Universitet.

Det er ellers kun få uger siden, at de officielle landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelser fra sygehusene viste, at 93 pct. af de indlagte og 96 pct. af de ambulante patienter gav udtryk for, at de samlet set har haft en positiv oplevelse i forbindelse med deres behandlingsforløb.

Her peger Jørgen Goul Andersen på, at forskning har vist, at danskerne generelt kommer til at svare mere positivt, end de ville have gjort, hvis de var blevet stillet mere konkrete spørgsmål.

"Danskerne har meget svært ved at være negative i tilfredshedsundersøgelser, især når det gælder de generelle spørgsmål," siger Jørgen Goul Andersen, der peger på, at spørgsmålet i meningsmålingen ikke er stillet som i tilfredshedsundersøgelserne.

Forrige artikel Dansk sparekurs lider nederlag i EU Dansk sparekurs lider nederlag i EU Næste artikel Rædselsugen i Washington Rædselsugen i Washington