10. december: Kristian Pihl Lorentzen

JULEKALENDER: Kristian Pihl Lorentzen (V) er vild med transport og alt, der kan bevæge sig. Det har i den grad afspejlet sig i hans karriere: I Folketinget er han trafikordfører for Venstre. I Forsvaret var han eskadronchef med ti leopardkampvogne under sig. Og i oktober udgav han en bog om jernbanen i Danmark.

Hvorfor gik du ind i politik?
Helt tilbage fra 14-årsalderen har jeg interesseret mig for politik og læst den daglige avis. Jeg elskede specielt tv-debatterne, der blev sendt aftenen inden folketingsvalget, hvor jeg sad klinet til skærmen som barn. Men i Forsvaret og på Hærens Officerskole i 1980'erne havde jeg så travlt med at gøre karriere, at det først var som 32-årig, jeg blev politisk aktiv for alvor. Jeg er både af natur og efter 20 år som officer i Hæren meget handlingsorienteret. Jeg vil gerne have mindre snak og mere handling i dansk politik.

Er der nogle specifikke emner, der interesserer dig?
Transport! Jeg har altid interesseret mig for transport, og alt hvad der kan bevæge sig. Det gjorde jeg også i Forsvaret, der er min anden store interesse. Jeg var i 2003 udstationeret som EU-observatør i det tidligere Jugoslavien. Det var en spændende tid med ikke ufarlige opgaver. EU var ikke specielt populær i Jugoslavien på det tidspunkt. Vi rapporterede hver dag til Bruxelles om udviklingen i området. Virker jerbanen? Elektriciteten? Hvor er der kampe? Og er der mad nok?

Jeg har stadig en stor interesse for udenrigs- og sikkerhedspolitik, men jeg bruger det meste af min tid på transportpolitik. Min erfaring siger mig, at hvis man vil have resultater, skal man ikke klatte sine kræfter væk over en bred front, men derimod lægge tyngde over en smal front. Det princip brugte jeg også, da jeg var eskadronchef og havde ti leopardkampvogne under mig.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?
Jeg er meget fokuseret på at bevare danske arbejdspladser i den private sektor. Og her spiller trafikpolitikken en væsentlig rolle. Forudsætningen for vores konkurrenceevne er, at Danmark bliver et højmobilt samfund med en effektiv transport.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Der er en række. Men den afdøde amerikanske præsident John F. Kennedy er bestemt en af dem. Jeg er meget inspireret af hans ord: "Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men spørg, hvad du kan gøre for dit land". Det var en ledetråd for mig, da jeg meldte mig som soldat. Jeg var klar til at dø for Danmarks værdier.

Af hjemlige politikere vil jeg fremhæve fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V). Uffe er den bedste udenrigsminister, Danmark har haft!

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?
Det må være tidligere tansportminister Henrik Dam Kristensen (S). Henrik er resultatorienteret. Vi havde en tæt og fortrolig dialog, da han var minister. Det skabte resultater, og det skabte tillid. Det sætter jeg stor pris på. Han er en hædersmand.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?
Som jysk folketingsmedlem er jeg typisk i København fra tirsdag morgen til fredag eftermiddag, hvor jeg arbejder intenst. I weekenderne kobler jeg fra med min familie i Ans. Jeg har en kone, tre børn og et barnebarn. Jeg holder også meget af samvær med venner til en middag med et godt glas øl. Og så har jeg i år brugt meget tid på at skrive min bog "På sporet af Danmark - jernbanen før, nu og i fremtiden".

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? Altså ud over din egen?
Op til udgivelsen af min bog har jeg brugt meget tid på research. I den forbindelse har jeg læst en lang række spændende bøger om jernbanen. "Dansk Jernbanehistorie" af Torben Andersen skiller sig særligt ud.

En af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst, er Thomas Larsens "Anders Fogh Rasmussen - I godtvejr og storm". Det er interessant at komme bag beslutningstageren. I dette tilfælde Anders Fogh Rasmussen. Han har haft en hård barndom med hårdt arbejde, og det har påvirket hans politiske virke sidenhen. Han har stillet store krav til folk og sig selv.

Er du stadig politker om 5 år?
Ja, det satser jeg stærkt på. Hvis vælgerne vil det. Jeg tager gerne mindst ti år mere.

Hvad fortryder du fra 2013?
Ingen er ufejlbarlig. Jeg har været for lidt sammen med min familie. Men jeg har lovet min kone, at jeg ikke vil skrive bøger i 2014. Politisk er der ikke noget, jeg har fortrudt.

Hvad ser du frem til i 2014?
Jeg ser frem til Folketingsvalget, som jeg tror, kommer i 2014. Det er vigtigt, at vi i 2014 får taget fat på langsigtede løsninger på baggrund af de strategiske analyser, der blev bestilt tilbage i 2009. Vi har brugt rigtig mange penge på kollektiv trafik, nu er det vejenes tur. Og så skal vi have lavet en bred aftale om oprydningen af IC4-skandalen.

Forrige artikel Thorning vinder på Løkkes fortsatte nedtur Thorning vinder på Løkkes fortsatte nedtur Næste artikel Regeringen udskyder brændeafgift Regeringen udskyder brændeafgift