1. december: Søren Espersen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Søren Espersen, 56 år, har været medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2005. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1980 og har blandt andet arbejdet for B.T. og Billed-Bladet. Fra 1997 til 2005 var han pressechef for Dansk Folkeparti.

Hvorfor gik du ind i politik?

Min vilje hertil blev vakt, mens jeg var journalist i England i de fire år op til 1992, hvor jeg vendte hjem igen. Mit stærke engagement i indvandrerdebatten og i EU-debatten gjorde, at jeg blev politisk aktiv, da jeg kom hjem. Jeg tror for øvrigt, at det var en god øvelse for mig at få Danmark på afstand og så at sige se det hele lidt fra oven.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

At Danmark også i fremtiden vil være et frit, stærkt og selvstændigt land, hvor udviklingen foregår roligt fremadskridende uden vilde ideologiske eksperimenter, – og hvor dagsordenen sættes af det danske folk. Det er i det hele taget opgaven for hver generation at overlevere landet frit og selvstændigt og stærkt.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Den socialdemokratiske minister i befrielsesregeringen Frode Jakobsen. Han var vel stort set den eneste dansker, der blev frihedskæmper allerede den 9. april 1940, og i hvert fald den eneste politiker. Han havde rejst i Tyskland i 30'erne og set, hvad der var i gang. Han er rundet af den jyske muld og var en på alle måder lødig og sober mand, som ikke forfaldt til pjat, men tog sit fædreland og sit folk alvorligt. Jeg har læst hans erindringer med den største glæde.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Søren Pind er en mand, som har stærke og stolte meninger om folk og fædreland. Han skriver godt og sætter debat i gang om væsentlige emner. Tilmed har han humoristisk sans og har en glimrende sangstemme, som han ofte lufter på Christiansborgs gange. Desværre lider han af liberalisme. Men det kan vel helbredes.…

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg er på det seneste begyndt at ride igen. Det gjorde jeg af og til, mens jeg var dreng og ung mand, og det har jeg egentlig gået og savnet sådan omkring en 30 års tid. Så det er skægt at komme i gang igen. Yderligere er jeg en knag til at rive have og ordne huset. Og så gør jeg hovedrent i mit hus hver fjortende dag. Og synger mig igennem de 5 timers rengøring.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg genlæste Knut Hamsuns "Markens Grøde", og den havde jeg ikke læst, siden jeg var en ung mand. Den er et storværk af en mester, som jo også for denne bog fik Nobelprisen i litteratur. Det er mærkeligt, at man altid skal til klassikerne for virkelig at få noget litterært at glæde sig over. Jeg synes, der selv med såkaldte bestsellers skrives så dårligt efterhånden. Nå, men det er vel derfor, der er noget, der hedder klassikere.…

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg er stadig politiker om 5 år, håber jeg. Men den dag, det er slut, vil min hovedbeskæftigelse være at skrive. Jeg tror, det bliver svært at komme tilbage til journalistik igen, men jeg vil for alvor begynde at skrive bøger. Hidtil har jeg udgivet to fagbøger, men jeg kunne godt tænke mig at skrive skønlitteratur.

Forrige artikel Forbud mod levende lys i Folketinget Næste artikel Løkke om klimatopmødet og Afghanistan