Søvndal: Karzai er en skurk

INTERVIEW: Det er en farce, når den danskstøttede regering i Afghanistan accepterer 20 års fængsel for blasfemi og underminerer kvinders rettigheder, mener Villy Søvndal.

"Overholdelse af elementære menneskerettigheder i landet skal være en betingelse, hvis vi skal have danske soldater i Afghanistan."

Det siger SF-formand Villy Sønvdal i et interview med Altinget.dk, og SF-formanden udtrykker i den forbindelse meget skarp kritik af den vestlige støttede Karzai-regering i Afghanistan:

Korrupt styre
"Vi har et styre, der i øjeblikket sætter Afghanistan tilbage, hvad angår kvinders rettigheder og almindelige demokratiske spilleregler. Vores tropper skal ikke bruges til at understøtte et grumt styre, som overtræder folks rettigheder," siger Villy Søvndal og henviser til en afghansk journalist, der fik 20 års fængsel for blasfemi og et nyt lovforslag, der vil give afghanske mænd ret til at voldtage deres koner hver fjerde dag.

"Den afghanske præsident Karzai er ganske vist demokratisk valgt, men han er alligevel en skurk, der præsiderer over et styre, der er korrupt og på flere punkter bevæger sig i den forkerte retning," siger SF-formanden.

Pragmatisk holdning
Trods den heftige kritik har SF på det seneste opblødt sin modstand mod den militære danske tilstedeværelse i Afghanistan. Og Enhedslisten vil fremover stå alene, hvis de fremsætter forslag i Folketinget om omgående dansk tilbagetrækning fra Afghanistan:

"Et sådan forslag vil SF ikke støtte. Jeg deltog i et debatmøde, hvor en ældre afghansk mand spurgte Enhedslistens Frank Aaen, om han virkelig bare ville trække tropperne ud - og overlade afghanerne til Taleban. Det spørgsmål kom der ikke noget ordentligt svar på," siger Villy Søvndal.

SF holder landsmøde i weekenden.

 

 

Forrige artikel Flere ansøgere til velfærdsuddannelserne Flere ansøgere til velfærdsuddannelserne Næste artikel Aaen giver Søvndal igen