Flere ansøgere til velfærdsuddannelserne

KVOTE-TO: Unge vil stigende grad være skolelærere, pædagoger og sygeplejersker, viser ny opgørelse over kvote 2-ansøgningerne. Både regeringen og Socialdemokraterne jubler.

Efter flere års tilbagegang for uddannelserne til blandt andet lærer, sygeplejerske og pædagog er der nu fremgang.

Ifølge dette års kvote 2-ansøgninger har de videregående uddannelser under Undervisningsministeriet oplevet en stigning på 16 procent. I alt 16 procent flere søger ind på pædagogstudiet, mens 8 procent flere vil læse til sygeplejerske, og 5 procent flere vil være folkeskolelærer.

Mest markant er stigningen til de nye erhvervsakademiuddannelser, hvor 37 procent flere søger ind, mens fremgangen er på 12 procent i alt for professionsbacheloruddannelserne.

Garanteret job
Udviklingen glæder undervisningsminister Bertel Haarder (V).

"Jeg er glad for, at flere unge nu har fået øjnene op for, at det er meget attraktive uddannelser. De unge er næsten garanteret job, og uddannelserne giver mange muligheder, f.eks. for at blive leder eller specialisere sig," siger Bertel Haarder.

Han peger på, at en forklaring på stigningen kan være den stigende arbejdsløshed i forbindelse med den finansielle krise, som rammer ufaglærte hårdest. Det kan få flere til at gå i gang med en uddannelse, hvor der er gode beskæftigelsesudsigter.

Husk frafaldet på uddannelserne 
Også Socialdemokraterne er glad for udviklingen.

"Det er ekstremt positivt, for vi har brug for alle disse faggrupper. Men så meget desto mere skal vi være opmærksomme på, at det største problem er frafaldet. Stigningen skal derfor følges op med, at de virkelig får uddannelse i høj kvalitet, så de bliver på uddannelsen," siger Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører.

De fleste ansøgere til Undervisningsministeriets uddannelser kommer ind gennem kvote 1, hvor der er ansøgningsfrist 5. juli. Derfor kan der muligvis forventes en yderligere stigning.

Forrige artikel S, SF og R i valgforbund Næste artikel Søvndal: Karzai er en skurk Søvndal: Karzai er en skurk