Udenrigsminister åben for mere nødhjælp til Yemen

Udenrigsminister Kristian Jensen fortalte om situationen i Yemen på et samråd 29. marts 2016.

YEMEN: Kristian Jensen (V) er klar til at sende mere nødhjælp til Yemen, hvis der er garanti for, at midlerne ender de rigtige steder.

Udenrigsminister Kristian Jensen betegnede på et samråd tirsdag i Udenrigsudvalget situationen i Yemen som den værste humanitære krise i øjeblikket. 

Derfor er ministeren også klar til at hæve nødhjælpen til landet, hvis den våbenhvile, der er annonceret at træde i kraft 10. april, gør, at der er større mulighed for at få hjælpen ud til de rigtige steder.

Indtil videre har Danmark bidraget med 15,17 millioner kroner til Yemen, og han forventer, det er en fjerdedel af det samlede beløb, Danmark vil give i 2016. I 2015 sendte Danmark 70 millioner i nødhjælp til Yemen.

"Vi er i top-fem i 2016 over bidragsydere til Yemen, og vi er klar til at give mere, men vi vil gerne have en sikkerhed for, at de forhold, der er, er sådan, at nødhjælpen også kan komme de rigtige steder hen," lød det fra udenrigsministeren på samrådet, efter Mette Gjerskov (S) havde betegnet Danmarks bidrag som en smule tamt.

Udenrigsministeren forklarede, at FN i februar lancerede en overordnet humanitær responsplan for Yemen med en appel om 1,8 milliarder US dollars. Indtil videre er planen finansieret med 12 procent.

Krigen i Yemen bliver betegnet som en proxy-krig mellem Saudi Arabien og Iran, hvor terroristgrupper som Islamisk Stat og al-Qaeda samtidig forsøger at få fodfæste. 

Regeringen ser ligeledes med alvor på situationen i Yemen, fordi krisen i fremtiden kan komme til at betyde yderligere flygtningestrømme mod Europa. Indtil videre er der 2,5 millioner internt fordrevne i landet, mens dem, der flygter ud af landet, nu primært er flygtet til Oman, Saudi Arabien og Somalia.

Forrige artikel Se Helle Thorning-Schmidts afskedstale Se Helle Thorning-Schmidts afskedstale Næste artikel Ærlig Jelved: Øremærket barsel splitter stadig R Ærlig Jelved: Øremærket barsel splitter stadig R