Trads: Tre forudsætninger for Løkkes mulige succes

KLUMME: Det er langtfra umuligt for Løkke at styre sin nye V-regering til succes. Men der er nogle klare forudsætninger, som simpelthen skal være på plads, skriver David Trads. 

Der er overraskende nok noget næsten normalt over Lars Løkke Rasmussens nye regering, idet vi kun sjældent har regeringer, der enten har flertal selv eller kun bruger deres blok til at finde det.

I nyere tid har vi reelt kun haft tre forløb – som derved er atypiske – hvor statsministre har haft let ved at finde flertal, så de ikke skulle bruge enorme kræfter på at strikke politiske kludetæpper sammen på kryds og tværs i Folketinget.

Tradition for samarbejde på tværs
Det røde kabinet fra 1967-68, hvor S blot behøvede SF for at få flertal; den første Nyrup-regering fra 1993-94, hvor S, R, CD og De Kristelige udgjorde en flertalsregering; og Fogh – og siden Løkkes VK-regeringer fra 2001 til 2011, hvor de alene behøvede Dansk Folkeparti.

Ellers er reglen i dansk politik, at mindretalsregeringer skal ud at søge flertal fra sag til sag. Sådan var det for Anker Jørgensen, Poul Hartling, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen (bortset fra i begyndelsen) og Helle Thorning-Schmidt. Forlig blev lavet på tværs af begge blokke.

Tre forudsætninger må på plads
Det er med andre ord langtfra umuligt for Løkke at styre sin nye V-regering til succes – om end han med blot 34 mandater i Folketinget hver gang skal ud at finde 56 mandater. Der er derfor nogle klare forudsætninger, som simpelthen skal være på være på plads – særligt tre.

Forholdet til S
For det første skal Løkke etablere et stærkt forhold til Socialdemokraterne:

Lige nu – efter et imponerende arbejde efter valget – er det lykkedes Løkke at fremstå handlekraftig. Han tør tage ansvar, mens DF og LA ikke turde. Men den ubehagelige virkelighed hænger og truer – nemlig at Kristian Thulesen Dahl er blå bloks virkelig stærke mand.

Løkke er tvunget til at træde i karakter som statsminister – at vise, at han ikke bare er chef af navn. Derfor skal han hurtigt udnytte, at den nye socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, har brug for at dokumentere, at S – modsat DF – også tør indgå svære aftaler.

Kun hvis Løkke kan ’true’ med at indgå aftaler med dele af rød blok, kan han for alvor markere sig som statsminister af gavn. V og S har dog også brug for Radikale for at opnå flertal. Den model skal lykkes for Løkke – for det er forudsætning nummer et for hans mulige succes.

Balancen mellem DF og LA
For det andet skal Claus Hjort Frederiksen balancere forholdet til DF og LA:

Den nye finansminister, som under Fogh reelt var den, som sikrede VK-regeringens nærmest gnidningsfrie samarbejde med DF, er igen helt afgørende i forhold til den nye regerings parlamentariske grundlag. Denne gang er opgaven dog en hel del vanskeligere.

Hjort skal nemlig ikke bare kurtisere ét parti, men tre. Konservative er de nemmeste – problemet bliver at finde den rette balance mellem DF og LA. Forskellen på Thulesen Dahls fordelingspolitik og Anders Samuelsens liberalisme er nemlig enorm.

Den store test kommer i foråret med en skattereform, som både giver lettelser i top og bund, som henholdsvis LA og DF kræver. Det bliver mere end svært, men Hjort er den bedste mand, der findes til præcis den opgave. Her er forudsætning nummer to for Løkkes mulige succes.

Løkkes popularitet
For det tredje skal Løkkes personlige styrke simpelthen vokse hurtigt:

Løkkes største problem er selvfølgelig valgresultatet, som var en historisk kæberasler. Venstre tabte hver fjerde stemme, Løkkes personlige stemmetal blev næsten halveret. Han er alt andet end en statsminister med et folkeligt mandat. Han er en meget svag regeringschef.

Han kan af indlysende årsager ikke forbedre sit mandattal før næste valg, men han kan, hvis tingene går hans vej, godt forbedre sin personlige styrke. Venstre skal vokse betragteligt i målingerne – og Løkkes personlige troværdighed skal stige med raketfart.

Måden at gøre det på er at levere varen. Første hug er at få forringet de vilkår, som asylsøgere opnår. Andet hug er finansloven i efteråret. Tredje hug er et ja til folkeafstemningen om retsforbeholdet før jul. Det er simpelthen forudsætning nummer tre for Løkkes mulige succes.

Hvis Løkke lykkes med de tre forudsætninger – stærkt forhold til S, god balance mellem DF og LA, ny styrke til V i målingerne – ja, så har den nye statsminister en reel chance for at blive mere end en parentes. Det er dog mere sandsynligt, at det ikke lykkes.

---
David Trads skriver klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua om ny regering: Løkke, del og hersk Cordua om ny regering: Løkke, del og hersk Næste artikel Trads: Blå blok bør selvsagt vælge Pia K som formand Trads: Blå blok bør selvsagt vælge Pia K som formand