Data-analyse: Intet alternativ til blokpolitikken

ANALYSE: Der er intet naturligt alternativ til rød og blå blok, viser en analyse af Altinget og DR's kandidat-test. DF har dog nogle ret røde tendenser, skriver Mikkel Krogsholm. 

Der er intet naturligt alternativ til rød og blå blok.

Det viser en analyse af Altinget og DR's kandidatdatabase. Når der efter valget skal forhandles om statsministerposten og et regeringsgrundlag, er der intet, der tyder på, at det bliver en anden sammensætning end den, vi kender fra rød og blå blok nu.

Dansk Folkeparti har dog nogle ret røde tendenser, der kan tvinge dem til at gå i regering for at sikre indflydelse.


Note: Figuren viser, hvor langt de forskellige partier er fra hinanden rent holdningsmæssigt. Jo lavere tallet er, desto tættere er partierne rent holdningsmæssige til hinanden. Figuren er endvidere farvet fra grøn til rød, hvor grøn er kort holdningsmæssig afstand og rød er stor holdningsmæssig afstand. Klik her for større billede. 

Som det ses i figuren, er der ingen flydende overgang mellem de to blokke, men derimod et meget stort skel, der adskiller dem fra hinanden. 2000'ernes meget omtalte blokpolitik har for alvor manifesteret sig i de to blokkes holdninger og efterladt en politisk ”død zone” mellem dem.

Morten Østergaard sagde i DR’s partilederrunde onsdag, at han var stolt af Radikales rolle som nøglestenen til brede forlig hen over midten i dansk politik. Men Radikale sidder ikke længere i den rolle, de gjorde tidligere, hvor de kunne danne bro mellem rød og blå blok. De er nu solidt placeret i rød blok. Her er de holdningsmæssigt langt mere på linje med resten af venstrefløjen, end de er med de borgerlige. Noget kan tyde på, at Liberal Alliances udskillelse fra Radikale i sin tid effektivt har fjernet partiets blå DNA. 

Alternativet solidt placeret i en enig rød blok
Analysen viser – måske ikke overraskende – at dansk politiks nyeste skud på stammen, nemlig Alternativet, er solidt placeret i rød blok. En analyse fra Altinget tidligere på ugen viste også, at Alternativets vælgere i altoverskyggende grad har Enhedslisten og SF som andet valg, hvilket giver god mening, da Enhedslisten og SF også er de to partier, som Alternativet er holdningsmæssigt mest enige med.

Rød blok er den af de to blokke, der har mindst spredning på holdningerne i forhold til hinanden. Det er måske også derfor, at regeringen har kunnet fortsætte med støtte fra Enhedslisten og SF på trods af protester fra de to partier: Det blå alternativ har simpelthen været for utænkeligt.

Dansk Folkeparti er blå bloks smertensbarn
Anderledes ser det ud i blå blok, hvor Dansk Folkeparti ligger længere fra Konservative og i særdeleshed Liberal Alliance, end nogen af de røde partier ligger fra hinanden. Faktisk ligger Dansk Folkeparti tættere på Socialdemokraterne rent holdningsmæssigt, end de gør på Liberal Alliance.

Det kan gå hen og give nogle gevaldige spændinger, når et fremtidigt regeringsgrundlag skal udarbejdes, og der efterfølgende skal findes et parlamentarisk grundlag.

Netop derfor kan en VO-regering sagtens blive en realitet efter valget. Altinget viste forleden, at den regeringssammensætning er vælgernes foretrukne. Det kan også vise sig at være Dansk Folkepartis foretrukne, da de ellers må stå sammen med et parlamentarisk grundlag bestående af Konservative og Liberal Alliance, som de langt fra er enige med. Kalkulen hos Kristian Thulesen Dahl kan derfor sagtens ende med, at magten ligger som en del af en fremtidig regering.

---
Mikkel Freltoft Krogsholm er direktør i 56North, som hjælper virksomheder med at analysere data. Han er tidligere medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. På Altinget skriver han analyser om dansk politik med udgangspunkt i alt fra støvede registerdata til sociale medier. Analysen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel På spring til Folketinget: Teis Volstrup På spring til Folketinget: Teis Volstrup Næste artikel SF og DF danner alliance om dagpenge SF og DF danner alliance om dagpenge