Analyse: Yderfløjene i dansk politik har det skarpeste brand

KANDIDATTEST: En analyse af DR og Altingets kandidattest viser, at partierne i midten af dansk politik har svært ved at finde ud af, præcis hvad de mener. Det kan i sidste ende skade dem på valgdagen, skriver Mikkel Freltoft Krogsholm. 

Jo længere et parti er ude på en af de politiske fløje, desto mere klare er deres holdninger. Er man hårdkogt liberal eller benhård socialist, er man ikke i tvivl om, hvorvidt skatten skal sættes ned eller op. Det gør det nemt og hurtigt at tage stilling til spørgsmål i paneldebatter, i tv-udsendelser eller i kandidattest på nettet.

Er man derimod inde på midten i dansk politik, bliver det væsentligt sværere at give et rent svar. Her er der pludseligt både for og imod, og det er slet ikke sikkert, at ledelsen og baglandet er enige. Det problem står en række danske midterpartier med.

Jeg har set nærmere på 585 kandidaters besvarelser i DR og Altingets kandidattest. Og her er mønstret ganske klart: Jo tættere på midten et parti er, desto større er spredningen i partiets svar i kandidatdatabasen. Liberal Alliance og Enhedslisten danner yderpolerne på den traditionelle højre-venstre skala, og de er samtidigt partierne med den laveste standardafvigelse og dermed også den mindste spredning i deres svar. Karl Marx og Ayn Rand har ikke levet forgæves.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Note: Partierne er placeret på x-aksen efter deres gennemsnitlige svar på spørgsmål 9: ” Vækst i den offentlige sektor er vigtigere end skattelettelser”, da det er et traditionelt venstre-højre spørgsmål. Y-aksen viser den gennemsnitlige spredning i svar for ALLE spørgsmål i Altinget.dk’s kandidattest per parti.

Parti Spredning i ALLE svar Svar på spørgsmål 9*
Enhedslisten - De Rød-Grønne 0,53 4,79
SF - Socialistisk Folkeparti 0,65 4,62
Socialdemokratiet 0,81 4,21
Dansk Folkeparti 0,88 3,67
Kristendemokraterne 1,11 3,12
Alternativet 0,86 3,11
Det Radikale Venstre 0,92 2,93
Det Konservative Folkeparti 1,06 1,08
Venstre, Danmarks Liberale Parti 0,89 1,05
Liberal Alliance 0,46 1

*Spørgsmål 9 i DR og Altingets kandidattest lyder: Vækst i den offentlige sektor er vigtigere end skattelettelser

Svend Auken er noteret for at have sagt: ”At holde de radikale fast på en mening, er som at sømme budding op på en væg”. Og det er ikke helt forkert. For Radikale ligger i midten i dansk politik og bliver derfor ramt af ovenstående ”uklarhed”, der kan være en medvirkende til deres nylige dyk i meningsmålingerne.

Partiet sender et uklart signal til vælgerne, om hvad de vil. Populært sagt kan man sige, at partiets brand ikke er særligt skarpt, især ikke efter Vestagers exit fra dansk politik, og uden en karismatisk frontfigur eller et stort bagland bliver manglen på en klar vision et problem for partiet. 

Klar profil betaler sig
Det indså Liberal Alliance, da de lå på 0,0 procent i meningsmålingerne og måtte kæmpe sig op. Man var nødt til at skære profilen til og sende et 100 procent klart budskab uden slinger i valsen.

Spørger man Liberal Alliance, er de også selv bevidste om, at de skal være mere klare i spyttet end de andre partier. Liberal Alliance sender tilmed en ”svar-guide” ud til deres folketingskandidater, der sikrer, at deres svar på fx DR og Altingets kandidattest er i tråd med partiets linje. Det gør man, fordi man ønsker at holde den klare liberale profil, der internt kaldes at ”holde arme og ben inde i bussen”.

På den anden fløj hos Enhedslisten sender man ikke guides ud, men her snakker MF’erne stadig sammen om spørgsmålene for at sikre, at der ikke kommer irriterende pressehistorier om splid eller uenigheder i folketingsgruppen. Her kender man også værdien af et stærkt brand.

Den klare ideologiske profil er derfor en medvirkende faktor for både Enhedslistens og Liberal Alliances fremgang i meningsmålingerne.

"Ideologier er noget bras"
Kristendemokraterne og Konservative er derimod de to partier, der har størst spredning på deres besvarelser. Det er samtidigt også to partier, der har alvorligt modvind i meningsmålingerne. Kristendemokraterne har ligget under spærregrænsen i årevis, og Konservative ser i nogle meningsmålinger ud, som om de har kursen rettet direkte imod den.

”Ideologier er noget bras,” sagde daværende konservative statsminister Poul Schlüter tilbage i 1983, men måske er det på tide at få pudset profilen lidt af og blive mere klare i spyttet. Hvis et parti ikke har det store bagland eller den store personlige profil, så er der kun den store idé tilbage, nemlig ideologien. Og har partiet heller ikke den, så har de ingenting.

 ---
Mikkel Freltoft Krogsholm er direktør i 56North, som hjælper virksomheder med at analysere data. Han er tidligere medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. På Altinget skriver han analyser om dansk politik med udgangspunkt i alt fra støvede registerdata til sociale medier. Analysen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.  

Forrige artikel EU vil bekæmpe menneskesmuglere i Middelhavet EU vil bekæmpe menneskesmuglere i Middelhavet Næste artikel Henrik Høegh: Der er kommet mere drilleri i politik Henrik Høegh: Der er kommet mere drilleri i politik