Bødskov inden forhandlinger: Vi er tæt på en aftale

Tirsdag er retsforbeholdet igen på forhandlingsbordet, og partierne er tæt på en aftale, fortæller Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov.

Der er tirsdag morgen igen indkaldt til forhandlinger i Statsministeriet, hvor en afskaffelse af det danske retsforbehold er på dagsordenen.

Forhandlingerne begynder klokken 8.00, hvor Folketingets EU-positive partier, der ud over regeringen tæller SF, Venstre og Konservative, tager endnu en omgang ved forhandlingsbordet.

I sidste uge mødtes partierne også, og her lød det, at man var tæt på en aftale. Og det mener Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, stadig, at man er.

”Jeg tror, vi alle håber, at der kan laves en aftale nu, men der er mange papirer og dokumenter, som skal gennemgås,” siger han og fortsætter:

”Efter Socialdemokraternes opfattelse skal vi have en aftale, som styrker danskernes tryghed i forhold til grænseoverskridende kriminalitet. Vi skal sikre, at vi bliver i Europol, men vi skal også være med i kampen mod menneskehandel, cyberkriminalitet og seksuelt misbrug af børn,” siger han til Altinget.

OVERBLIK: Forstå forhandlingerne om retsforbeholdet 

Morten Bødskov gør det samtidig helt klart, at en ny aftale om retsforbeholdet skal holde Danmark ude af EU-samarbejdet om asyl- og indvandrerpolitikken.

I december blev de EU-positive partier enige om at sende retsforbeholdet til folkeafstemning senest i starten af 2016. Anledningen til aftalen var, at Danmark er på kanten af at ryge ud af EU's politisamarbejde, Europol. Men det er blot et af mange politiske aspekter, der bliver berørt af retsforbeholdet. Stemmer vælgerne ja til at erstatte det danske forbehold med en såkaldt tilvalgsordning, vil det give Danmark mulighed for at tilslutte sig fremtidig lovgivning på retsområdet i EU.

Samtidig vil det blive muligt for Danmark at tilvælge en lang række samarbejder, der allerede i dag er om retspolitikken i EU, som for eksempel samarbejde om minimumsstraffe for terror-dømte, tolkebistand og skilsmisselovgivning.

Forrige artikel Enhedslisten åbner for støtte til terrorpakke Enhedslisten åbner for støtte til terrorpakke Næste artikel V vil have karakterer tidligere i folkeskolen V vil have karakterer tidligere i folkeskolen