Cordua: Mere kant i dansk politik

KLUMME: Thorning giver den som ”commander-in-chief” i Kuwait, Venstre har med brask og bram lanceret annoncekampagne, og Ekstra Bladet forsøger at sænke Løkke med en gammel bilagssag. Dansk politik har nået en fase af permanent valgkamp, skriver Jarl Cordua.  

Det er i denne uge blevet mere tydeligt, at dansk politik er i en fase af permanent valgkamp. Statsministeren besøger tropperne i khaki-uniform i Kuwait i prime time-tv, og Venstre har lanceret en annoncekampagne, der har fået deres politiske modstandere op i det røde felt.

Endelig forsøger Ekstra Bladet at sænke blå bloks statsministerkandidat Lars Løkke med nogle seks år gamle bilag om påstået druk under flyvning i Forsvarets Challenger-fly.

Statsmands-Helle
Helle Thorning-Schmidt og hendes altid meget selvsikre stab af rådgivere har tilsyneladende held med en strategi, der skal iscenesætte hende som ”statsmands-Helle”, der undervejs giver den som ”commander-in-chief”.

De personlige meningsmålingstal er bestemt også pæne uden at være prangende. Dertil kommer, at modkandidaten Løkke bliver ved med at være en bundskraber i målinger, hvor folk bliver spurgt om, hvem de ønsker som statsminister. Problemet er dog, at Socialdemokraternes tal i målingerne stadigvæk ligger pænt under forrige valgresultat, der blev det ringeste for Liste A siden 1906.

Hos Venstre er man lykkelig over, at dansk politik ikke længere er pakket ind i en terror-kontekst, hvor der naturligt nok skabes samling om landets ledelse, og hvor alle øjne hviler på regeringschefen.

I denne uge har man med brask og bram lanceret en annoncekampagne med tallet 454.215 kroner, der udstiller det ubestridelige faktum, at nogle kontanthjælpsfamilier får meget lidt ud af at påtage sig et mindstelønsarbejde frem for at være på kontanthjælp.

Hvad vil Venstre?
I rød blok vil forargelsen over kampagnen ingen ende tage, mens andre formentlig studser over, at velfærdssamfundet virkelig kan være så generøst. Og netop disse - formentlig mange vælgere - er målgruppen for V-kampagnen. Ikke fagbevægelsen, de socialistiske partier, socialrådgiverne, Politiken mv.

I Venstre er man ovenud tilfredse med reaktionen, for nu er al snak om, at partiet ikke mener noget om nogen ting på én gang tilbagevist.
Spørgsmålet er så, hvad vil V så rent politisk?

En af sidegevinsterne ved kampagnen er den ”framing-effekt”, som rammer problemet ind. Senere følger løsningen. V har sagt, at de ønsker en jobreform med et ikke nærmere defineret kontanthjælpsloft kombineret med skattelettelser for de laveste indkomster i arbejde.

Ekstra Bladets smålige moralisme 
Ekstra Bladet, som tidligere har haft meget held med at pille glansen af Venstres formand, lancerede i denne uge så endnu et forsøg på at udstille Lars Løkke som drikfældig på skatteydernes regning. Denne gang står det dog ikke helt klart, hvor meget Løkke og hans følge i diverse fly egentlig har drukket. Faktum er, at ingen andre medier har købt avisens udlægning.  

Helt galt gik det dog for Ekstra Bladet, da man introducerede den præmis, at politikerne ikke må drikke overhovedet i arbejdstiden. Det er åbenbart blevet helt nye tider på avisen, der engang var berygtet for notorisk druk i arbejdstiden og for at have adskillige uproduktive alkoholikere på lønningslisten.

Ekstra Bladet har i mange år hånet konkurrenten BT for at være ”Danmarks sundhedsavis”. Den titel kan Ekstra Bladet – engang Rådhuspladsens største bodega - så påtage sig nu med dens smålige moralisme over fredagsvin til et flymåltid, samtidig med at man kan iagttage, hvordan avisens (massage)annonceafdeling nu har indført farvebilleder af barmfagre prostituerede, der udstiller deres ynder for avisens åbenbart ikke længere tørstige læserkreds.

Alle historier, der udstiller Løkke som skatteyderfinansieret drukmås er pr. definition skadelige for Venstre, men denne gang ligner det nærmere en pinlig udstilling af Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen som en mand med en sag.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Trads: Effektiv V-kampagne rammer S i solar plexus Trads: Effektiv V-kampagne rammer S i solar plexus Næste artikel Trads: Den er ikke hjemme, men her er Løkkes regering Trads: Den er ikke hjemme, men her er Løkkes regering