K går efter 12 borgmesterposter

INTERVIEW: Selvom partiet står ekstremt svagt i meningsmålingerne på landsplan, så regner Konservative med et godt kommunalvalg. 12 borgmesterposter som i 2009 er bestemt realistisk, lyder det fra kommunalpolitisk næstformand Michael Ziegler.

Ingen frygt for katastrofevalg.

Sådan lyder meldingen fra Konservative, knap to måneder før kommunalvalget og inden partiet tager hul på weekendens landsråd i Tivolis Congress Center.

"Vi går efter at fastholde positionen, som vi har i dag med 12 borgmesterposter. Det er vores succeskriterium," siger kommunalpolitisk næstformand og borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler.

Det vil sige, at partiet går efter fortsat at være landets tredjestørste borgmesterparti. Det billede er langt fra situationen i landspolitikken, hvor partiet er mindst i Folketinget og står svagt i målingerne. 

Men der er også forskel på lokal- og landspolitik, lyder det fra Michael Ziegler. Han peger på, at Konservative fik 39 procent af stemmerne i hans egen kommune, Høje-Taastrup.

"Vi har et klart indtryk af, at vi sidder ret stærkt i de kommuner, hvor vi har en borgmesterpost i forvejen. Så vi tror helt klart, at vi kan få dekoblet landseffekten, hvor vi jo er i en dårlig gænge," siger han.

Selvom 12 borgmesterposter er succeskriteriet, så kan det dog også være tåleligt, hvis partiet ender med at gå en smule tilbage.

"Det er ikke en fiasko, hvis vi ikke får 12 borgmesterposter. Får vi 10, er det også tilfredsstillende. Bliver det derimod til fire, så kan man godt kalde det en fiasko," siger Michael Ziegler.

Tror på markante profiler
Han vil ikke gå ind i diskussionen om, hvilke konkrete kommuner partiet går efter, men fortæller, at det kan godt være, at man mister nogle af dem, man har i dag, men at det så er målet, at man vinder posten i andre kommuner.

Ziegler bygger sine forventninger på to ting. For det første at Konservatives lokale forankring af historiske grunde er stærk, og for det andet at partiet har så stærke lokale kandidater, at vælgerne ikke i al for høj grad vil koble partiet med situationen på Christiansborg.

"Vi har markante profiler rigtigt mange steder. Bare tag Morten Slotved i Hørsholm, Søren Pape Poulsen i Viborg og Marc Perera Christensen i Aarhus. I de områder vil landstendensen ikke betyde særlig meget," siger Michael Ziegler.

Radikale spor skræmmer ikke
Radikale havde i 2009 et skidt kommunalvalg, hvor partiet gik fra 5,2 procent af vælgerne til 3,7 procent og samtidig mistede borgmesterposten i Holbæk. Det var to år efter folketingsvalget i 2007, hvor partiet blev halveret. Men selvom det udefra set ligner Konservatives nuværende situation, læser Michael Ziegler det anderledes.

"Radikale har aldrig haft en lige så stærk kommunal forankring som os, så jeg mener ikke, at man kan sammenligne situationen," siger han.

Ud over de 12 borgmesterposter går Konservative også efter at blive repræsenteret i alle landets kommuner. Det vil faktisk være en forbedring siden sidste valg.

"Denne gang skal der ikke være nogen hvide pletter. Det skal være mindst én konservativ i alle kommunalbestyrelser efter den 19. november," siger Michael Ziegler.

Forrige artikel Antorini: Alle elever skal prøve en erhvervsuddannelse Antorini: Alle elever skal prøve en erhvervsuddannelse Næste artikel Her er FN's længe ventede klimarapport Her er FN's længe ventede klimarapport