Her er FN's længe ventede klimarapport

DOKUMENTATION: FN's klimapanel, IPPC, har fredag formiddag offentliggjort første del af den længe ventede klimarapport om klodens klima. IPPC er mere sikker end nogensinde før på, at den globale opvarming er menneskeskabt. Se sammenfatning af rapporten her.

Forskerne er sikre: Den globale opvarmning er menneskeskabt.

I forhold til i 2007, hvor man var 90 procent sikker på, at størstedelen af klimaændringerne var menneskeskabte, er man nu 95 procent sikker. Det konkluderer første del af FN's klimarapport, der blev frigivet fredag formiddag.

Rapporten konkluderer utvetydigt, at der ikke kan sås tvivl om klimasystemets opvarmning. Atmosfæren og oceanerne er blevet varmere, mængden af sne og is er blevet mindre, verdenshavene vil stige og koncentrationen af drivhusgasser er blevet større.

Højere temperaturer, vandstigninger og ekstremt vejr 
Rapporten konkluderer at, "det er yderst sikkert, at klodens temperatur vil stige mellem 0,3 og helt op til 4,8 grader i dette århundrede."

Verdenshavene vil, ifølge rapporten, stige med mellem 26 og 82 centimeter frem mod slutningen af århundredet, afhængig af den præcise udvikling i klodens klima.

Rapporten anslår ligeledes, at den samlede mængde is i klodens gletchere kan falde med i værste fald mellem 35 og 85 procent.

Det medfører med særdeles høj sandsynlighed, at der i fremtiden vil være hyppigere vejrmæssige ekstremer, såsom voldsomme hedebølger og kraftige kuldeperioder. 

Manglende global opvarmning 
En lækket udgave af rapporten, har i den seneste tid sat fokus på den såkaldte udfasning af opvarmningen, der er sket de sidste 15 år. Det har derfor været helt centralt for forskerne at prøve at afdække, hvorfor den globale gennemsnitstemperatur ikke er steget så voldsomt som først antaget, på trods af advarsler og formodninger om, at Jorden bare bliver varmere og varmere.

Den manglende globale opvarmning forklares med, at det samlede energioptag fra drivhuseffekten ikke er gået til at varme luften op, men til at varme havene op.

Det er dog ikke ensbetydende med, at den globale opvarmning på langt sigt ikke vil stige betragteligt.

"Faktisk kan vi, til at begynde med, forvente en endnu kraftigere opvarmning, når balancen er på plads igen, og energioptaget igen går til atmosfæren. Med den viden vi har, forventer vi, det vil ske inden for ti år," siger koordinerende hovedforfatter på rapporten Jens Hesselbjerg Christensen til Altinget.dk.

Den del af rapporten, der er blevet offentliggjort fredag, er den videnskabelige del, der skal danne grundlag for de anvisninger, der vil komme i de næste dele af rapporten.

Den endelige rapport med alle klimakonklusionerne bliver præsenteret i København i november næste år. 

Forrige artikel K går efter 12 borgmesterposter K går efter 12 borgmesterposter Næste artikel Konservative går tilbage til Konservative går tilbage til "Folkepartiet"