Enhedslisten: Vi kan redde Folkebevægelsen mod EU

INTERVIEW: Der er en reel risiko for, at Folkebevægelsen mod EU ikke kan blive valgt ved næste Europa-Parlamentsvalg. Derfor er det en god ide, at Enhedslisten er med på valgsedlen, siger Per Clausen.

Det kunne ligne et dødskys til Folkebevægelsen mod EU, at Enhedslisten er på vej til at stille op til Europa-Parlamentsvalget næste år. Men sådan skal det ikke forstås, lyder det fra Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Ifølge ham kan Folkebevægelsen mod EU nemlig få svært ved at blive valgt næste gang, men stiller Enhedslisten op i samme valgforbund, er EU-skeptikerne sikret mindst et mandat.

"Jeg mener, det vil være den mest effektive måde at sikre, at vi får valgt en EU-modstander ind i EU-Parlamentet," siger Per Clausen.

"Det afgørende er at sikre, at vi får den bredest mulige mobilisering af de vælgere, som er kritiske over for EU. Og der tror jeg, Enhedslisten kan trække nogle stemmer, som Folkebevægelsen kan have svært ved at trække," siger han.

Per Clausen mener, succeskriteriet skal være, at valgforbundet sikkert får valgt et mandat. Går valgkampen godt, kan valgforbundet måske trække to, vurderer han.

Vil det være en succes, hvis kun Enhedslisten vinder et mandat?

"Efter min opfattelse vil det være en succes, uanset hvem af de to, der får valgt en. Det afgørende er, at vi får valgt mindst en fra valgforbundet," siger Per Clausen.

Ved det seneste valg var situationen den, at Folkebevægelsen mod EU fik valgt Søren Søndergaard, men Junibevægelsen blev ikke valgt - og er siden blevet opløst.

Risikerer Enhedslisten ikke at kunne tage livet af Folkebevægelsen mod EU?

"Jeg synes, risikoen for overhovedet ikke at få valgt nogen er større, hvis Enhedslisten ikke er med. Og får vi ingen valgt, så vil det være en katastrofe. Så jeg vil sige det på den måde, at hvis jeg var sikker på, at Folkebevægelsen kunne få valgt et mandat, så ville jeg måske se anderledes på det med, at Enhedslisten skal stille op," siger Per Clausen og understreger, at bliver kun Enhedslisten valgt, vil Folkebevægelsen mod EU få en væsentlig andel i ressourcerne til ansatte i Bruxelles.

Hvad kan Enhedslisten, som Folkebevægelsen mod EU ikke kan?

"Vi har et godt samarbejde. Men det er klart, at Folkebevægelsen har et bredere politisk bagland end Enhedslisten. Til gengæld kan vi have en skarpere socialistisk profil. Det giver jo lidt noget forskelligt," siger Per Clausen.

Hvor langt er I med at finde en spidskandidat?

"Der er sonderinger, men vi er endnu ikke der, hvor vi kan nævne navne. Vi vil dog have nogle inden årsmødet i april," siger Per Clausen.

Et mandat til Europa-Parlamentet kræver 7-8 procent af stemmerne. Ved valget i 2009 fik Folkebevægelsen mod EU 7,2 procent af stemmerne. I Altinget.dks seneste snit over meningsmålinger står Enhedslisten til at få 9,6 procent af stemmerne ved et Folketingsvalg.

Der er valg til Europa-Parlamentet i juni 2014. 

Forrige artikel Vestager: Behov for bedre samarbejde Vestager: Behov for bedre samarbejde Næste artikel Eksperter: Historisk storoffensiv mod lærerne Eksperter: Historisk storoffensiv mod lærerne