Haarder: Tiden er inde til arbejdstidsopgør

INTERVIEW: Trods politisk pres fik forhenværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) ikke ændret lærernes arbejdstidsaftale i 2008. Han håber og tror nu på, at tiden er inde til et opgør med arbejdstidsaftalen.

Det er ingen nyhed, at både blå og røde politikere vil have lærerne til at bruge mere tid foran tavlen og mindre tid på forberedelse, kaffepauser og møder. Det var også på den politiske to-do-liste i månederne op til overenskomstforhandlinger i foråret 2008, hvor Venstres Bertel Haarder huserede i Undervisningsministeriets lokaler på Slotsholmen.

Trods politisk pres fra blandt andre VK-regeringen og Socialdemokraterne, overlevede lærernes arbejdstidsaftale, og det ærgrer Bertel Haarder den dag i dag.

"Vi var i en forbandet situation, og jeg måtte bide i det sure æble og erkende, at tiden ikke var inde til at få ændret lærernes arbejdstidsaftale. Derfor håber og tror jeg, at de bliver ændret denne gang," siger Bertel Haarder til Altinget | Uddannelse.

Ingen krisebevidsthed i 2008
Hovedårsagen til den "forbandede situation" var ifølge Bertel Haarder, at man fra Finansministeriets side prøvede at undgå konflikter med lærerne, som kunne forplumre lønforhandlingerne.

"Arbejdstiden var blot et led i en større sammenhæng, og Finansministeriets største udfordring var at undgå, at den almindelige optimisme og opgang i samfund skulle føre til helt vilde lønkrav i det offentlige. Bunden var ved at gå ud af statskassen, og man frygtede derfor, at det kunne blive endnu dyrere, hvis man også begyndte at stille krav til arbejdstidsaftalen," forklarer Bertel Haarder.

Der er dog sket en del siden 2008, og ifølge den forhenværende undervisningsminister tyder meget nu på, at lærernes arbejdstidsaftale vil blive ændret i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger mellem KL og Danmarks Læreforening.

"I 2008 var der absolut ingen krisebevidsthed blandt danskerne, og tonen var, at man kun kunne forbedre standarden ved at tilføre folkeskolen flere penge. Alt det har ændret sig nu. Alle kan se, at vi bliver nødt til at gøre det bedre for de sammen penge. Og det vil også betyde, at hvis der kommer en konflikt, vil der sandsynligvis ikke være meget folkelig opbakning til lærernes modstand. Det ved lærerne og Anders Bondo Christensen godt," siger han.

Klar til at udskyde eksamener
Bertel Haarder tror samtidig også på, at den røde regering er parat til at gå hele vejen og ændre arbejdstidsaftalen via lovindgreb, hvis forhandlingerne mellem kommunerne og lærerne skulle gå i hårknude.

"Regeringen har opbakning fra et massivt flertal i Folketinget, og derfor tror jeg, at den er parat til at udskyde nogle eksamener til senere, hvis det hele går op i en spids," siger han.

Bertel Haarder understreger dog, at man fra politisk side bliver nødt til at gøre mere for at overbevise lærerne om, at de også vil få noget ud af en ændret arbejdstidsaftale.

"Man kunne jo kæde det sammen med, at man styrker ledelsesansvaret på skolerne og reducerer det statslige og kommunale bureaukrati," siger han.

Forrige artikel 8. december: Marie Krarup 8. december: Marie Krarup Næste artikel 9. december: Pernille Skipper 9. december: Pernille Skipper