V-politikere ønsker europaminister

EU-MINISTER: Regeringen kan med fordel udpege en EU-minister eller såkaldte junior-ministre på de EU-tunge politikområder. Sådan lyder ønsket fra flere fremtrædende Venstre-politikere.

Debatten om Lene Espersens afbud til et EU-topmøde har fået en ny drejning. En analyse fra Mandag Morgen viste, at hendes forgænger som udenrigsminister, Per Stig Møller, ligeledes fravalgte EU-møder. Og tirsdag argumenterede både Dagbladet Information og Berlingske Tidende for, at Danmark har brug for en EU-minister.

Og det er en tanke, som bakkes op i regeringspartiet Venstre.

"Jeg vil ellers ikke rådgive i, hvilke ministerposter der bør være, men her vil jeg godt gøre en undtagelse og sige, at her kunne det være rigtigt med en EU-minister," siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Opbakning hos MEP'erne
Og han får opbakning hos partikollegaer i EU-Parlamentet.

Morten Løkkegaard kalder på sin Facebook-profil forslaget "sit eget" og glæder sig over, at Berlingske Tidende "også har set lyset og foreslår en europaminister".

Jens Rohde skriver samme sted, at regeringen med fordel kunne udnævne en EU-minister, som kan sikre kontinuitet i EU-politikken:

"Der er så stort træk på en udenrigsminister i global sammenhæng, at en enkelt person ikke kan være til stede hver gang," skriver Jens Rohde.

Begge parlamentarikere foreslår i øvrigt, at posten kunne gå til en konservativ politiker.

Formandskab i 2012
Regeringen har tidligere haft en EU-minister. Det var i 2002, da Danmark havde formandskabet i EU, og hvor Bertel Haarder i en periode var EU-minister. Det kunne Danmark med fordel få igen i forbindelse med at Danmark skal have formandskabet igen i 2012, lyder det blandt andet.

"Både i forhold til formandskabet og i forhold til en fjernelse af undtagelserne, så ville det være rigtig godt med en EU-minister," siger Michael Aastrup Jensen.

I et debatindlæg i Politiken i februar siger Morten Løkkegaard:

"Der er voldsomt brug for en EU-politisk lynafleder, der kan håndtere den løbende usaglighed og populisme, inden det udvikler sig til politiske stinkere."

Og han har en klar opfordring til statsministeren:

"Min opfordring til statsministeren skal være: Vis lederskab og skær igennem inertien og de forudsigelige og let gennemskuelige indvendinger. Det er tid for en europaminister nu."

Junior-ministre
Også den tidligere minister Eva Kjer Hansen, der nu er næstformand i Europaudvalget og formand for Udenrigspolitisk Nævn, mener man på ministersiden bør opruste sig i forhold til EU.

"Jeg synes i virkeligheden, man skulle have nogle junior-ministre på de tunge EU-ressortområder, som de for eksempel har det i Storbritannien. Jeg er enig i, at udenrigsministerposten er en meget tung post i forhold til EU-sager. Men det er andre ressortområder også," siger Eva Kjer Hansen og peger på miljø- og fødevareområderne.

Hun mener, junior-ministre kunne være godt for at få bedre kendskab over, hvad man ønsker at gøre anderledes i EU-lovgivningen.

"Det er ikke bare et spørgsmål om en møder op til rådsmøderne. Dansk politik er i dag i den grad på mange felter baseret på, hvad der sker i EU-sammenhæng. Og derfor skal den indsats, vi gør i forhold til EU, opprioriteres. Og det er altså ikke bare at deltage i nogle rådsmøder. Det er at komme med nogle konkrete forslag til, hvordan man synes EU-lovgivningen skal se ud, og så gøre benarbejdet for at få det igennem. Jeg mener faktisk, at vi fra dansk side kan være med til at præge dagsordenen rigtig meget, hvis vi gør en ihærdig indsats," siger Eva Kjer Hansen.

Forrige artikel Aviser: Tid til en europaminister Aviser: Tid til en europaminister Næste artikel Skatteordførere: Thorning-sag kan trække lange skygger