Skatteordførere: Thorning-sag kan trække lange skygger

SKATTESAG: Oppositionens skatteordførere er trætte af Helle Thorning-Schmidts skattesag. Den kan kaste lange skygger mod næste valgkamp, påpeger flere.

Sagen om beskatningen af den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock kan få betydning for den skattepolitiske debat frem mod næste valg.

Det vurderer flere af Folketingets skatteordførere - ikke mindst ordførerne til venstre for regeringen, der ellers gennem længere tid har lagt an til et stort skattepolitisk slag mellem regeringen og oppositionen i valgkampen, der næppe er mere end et år ude i fremtiden, i dag over for Altinget | Skat.

"Der er ingen tvivl om, at skattesagen har åbnet en flanke, som de borgerlige partier vil bruge alt det, de kan. På den måde har den virkelig skabt grums i maskineriet. Meget kommer selvfølgelig til at afhænge af, hvad skattemyndighederne siger - men uanset hvad, så tror jeg ikke, at sagen forsvinder på denne side af et valg. Den kommer til at fylde - spørgsmålet er kun, hvor meget," siger Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen.

Mistanke om skatteoptimering
Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteforhold er blevet endevendt i pressen i løbet af sommeren, fordi det er kommet frem, at Kinnock ikke har betalt skat i Danmark, selv om han har tilknytning til Danmark på grund af sin kone, sine børn og hyppige ophold i landet. SKAT undersøger i øjeblikket Kinnocks skattepligt, men Thorning-Schmidt og hendes mand har besluttet frivilligt at betale dansk skat, efter at sagen kom frem.

Derudover er det også blevet afsløret, at Helle Thorning-Schmidt har afgivet forskellige oplysninger til forskellige myndigheder. Hun har således oplyst til Justitsministeriet, at Kinnock er i Danmark "hver weekend", mens hun til skattemyndighederne har opgjort det til 33 weekender om året.

Flere politiske iagttagere har givet udtryk for, at sagen kan stække Thornings slagkraft i en valgkamp, fordi enhver anklage mod regeringen om, at den har givet skattelettelser til de rigeste, vil sætte fokus på hendes egne skatteforhold og mistanken om, at hun og hendes mand, der har meget høje indkomster, selv har forsøgt at skatteoptimere og betale så lidt i skat som muligt.

Helveg: Thorning skal have den bag sig
Den radikale skatteordfører Niels Helveg Petersen, der er et af de længst siddende og mest erfarne folketingsmedlemmer, advarer om, at skattesagen risikerer at få indirekte konsekvenser ud over selve sagen, hvis ikke den bliver lukket i hurtigst muligt:

"Hvis sagen slutter, når SKAT udtaler sig - og hvis der ikke kommer ny næring til sagen, så tror jeg ikke, den har nogen særlig betydning om et halvt år. Men det forudsætter altså, at der kommer en afklaring. Det allerværste for både hende personligt og for hendes parti er, hvis det her trækker i langdrag. For Thorning handler det meget om at få lagt sagen bag sig," siger Niels Helveg Petersen.

Socialdemokraterne og SF har gennem længere tid bevidst forsøgt at skabe kant til regeringen på skattepolitikken. Mest gennemgribende skete det med det fælles skattepolitiske udspil "Fair Forandring" fra sommeren 2009, der lancerede en lang række skattestigninger - ikke mindst den såkaldte millionærskat, der skulle lægges som en ekstra topskat på indkomster over én mio. kr.

S og SF håber på hurtig afklaring
SF's skatteordfører Jesper Petersen mener, at det netop er den skattepolitiske dagsorden, der har betydet fremgang for oppositionen, og derfor håber han også på en hurtig afslutning af Thorning-sagen:

"Danskerne er generelt meget solidarisk indrettede og synes ikke om en skæv skattepolitik. Jeg tror ikke, folk har ændret syn på det hen over en sommer. Men det er klart, at hvis vi havde brugt de her uger på at diskutere den urimelige regning, som regeringen sender til de svageste til børnefamilierne og til velfærden lokalt, så havde det været bedre. Derfor håber jeg på en klar og autoritativ afgørelse fra SKAT, så der er rene linjer. Det vil være godt for både Thorning, for os, og for hele den politiske debat," siger han.

Den socialdemokratiske skatteordfører Nick Hækkerup er fast i troen på, at Helle Thorning-Schmidt i sidste ende vil blive renset, men forudser dog også, at den vil komme til at fylde i debatterne med regeringen:

"Det er klart, at vi gerne vil have sagen afklaret så hurtigt som muligt. Jeg tror, de borgerlige partier vil bruge den aktivt, men når vi får afklaringen, og man kan se, at der ikke er noget i den sag, så kan vi ikke gøre andet end at henholde os til den afgørelse, som SKAT træffer. Den skattediskussion vil vi tage head on," siger Nick Hækkerup.

K: Stigende problem
De Konservatives Mike Legarth vil ikke udtale sig om Thorning-sagens konkrete indhold - men han tror dog ikke, den umiddelbart vil blive lagt død:

"Jeg tror, at skattesagen bliver et stigende problem for Helle Thorning, fordi det er et faktum, at der er givet forskellige oplysninger til forskellige myndigheder. Når en toppolitiker ændrer forklaring flere gange, så virker det utroværdigt. Men det er en sag, der skal afgøres mellem Helle Thorning-Schmidt og hendes vælgere," siger han.

Forrige artikel V-politikere ønsker europaminister V-politikere ønsker europaminister Næste artikel SF vil have by- og boligministerium i ny regering