Regeringen lover randzoner i 2012

GRØN VÆKST: Inden udgangen af 2012 er der oprettet 50.000 hektar randzoner, lover fødevareminister Henrik Høegh (V). Den nye pesticid-afgift skal gælde fra efteråret 2012.

En række af de grønne initiativer i Grøn Vækst er blevet forsinkede, men de er på vej, forsikrede miljøminister Karen Ellemann (V) og fødevareminister Henrik Høegh (V) på et samråd onsdag.

Et af de markante natur- og miljøtiltag i aftalen er beslutningen om at oprette 50.000 hektar obligatoriske sprøjtefrie og gødningsfrie randzoner omkring vandløb og søer. Det lovforslag skulle have været fremsat i dette forår, men bliver nu i stedet fremsat til efteråret.

"Vi arbejder på højtryk med at få udarbejdet lovforslaget, tilskudsordningen og de kort, som skal ligge til grund for administrationen. Vi forventer at fremsætte forslaget i november i år. Det betyder, at et dyrkningsforbud i randzonerne kan træde i kraft efter høsten 2011, så alle randzonerne er en realitet i 2012, sådan som det var meningen med Grøn Vækst," sagde Henrik Høegh på samrådet.

SF's Pia Olsen Dyhr undrede sig over forsinkelsen, fordi regeringen allerede under forhandlingerne i maj sidste år havde udpeget randzonerne.
"Derfor undrer det mig, at vi ikke er kommet i gang. Hvad er der sket? Er man ved at fifle med det, for det er jo ikke teknisk svært?" spurgte hun.

Henrik Høegh afviste, at der var tale om fiflerier. I stedet skyldes forsinkelsen blandt andet, at EU kræver præcis kortlægning af alle randzonerne, før der kan blive udbetalt kompensation til landmændene. Kompensationen skal komme fra EU's landdistriktsmidler.

Pesticidafgift skal virke i 2012 
I Grøn Vækst fremgik det desuden, at der i efteråret 2009 skulle fremsættes et lovforslag om en ny pesticidafgift, der tager højde for pesticidernes skadesvirkninger. Dette lovforslag bliver også først fremsat til efteråret.

Henrik Høegh forklarede, at et af regeringens problemer er at lave en afgiftsstruktur, som ikke presser dyrkningen af særlige produkter, for eksempel kartofler til udlandet.

"Hvis det hele går planmæssigt gennem Folketinget, så vil de nye afgifter have effekt i vækstsæsonen fra august 2012," sagde Henrik Høegh.

Forslag snart i høring 
Et tredje forsinket element i Grøn Vækst er et stort, samlet forslag fra Miljøministeriet, der handler om etablering af ådale, naturforbedringer af vandløb, sprøjtefri zoner om vandboringer og kommuners mulighed for at placere store landbrug og biogasanlæg. Forslaget skulle være fremsat i dette forår, men bliver nu fremsat til efteråret. Miljøminister Karen Ellemann lovede dog på samrådet, at forslaget allerede om få uger vil blive sendt i høring.

"Det betyder, at forslaget kan fremsættes i oktober, så vanvittigt bagud er vi ikke," sagde hun og forklarede, at forsinkelsen ikke skyldes uvilje, men mange tekniske forhold.

Uenighed om husdyrlov 
Et fjerde forslag, der ikke er blevet fremsat, er en revision af husdyrloven. Her har regeringen og Dansk Folkepart lavet forlig med Radikale, men endnu er partierne ikke kommet til enighed. Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, har tilkendegivet, at han kan støtte det forslag, der har været sendt i høring, men ikke de ændringer, som VKO aftalte i Grøn Vækst 2.0. Karen Ellemann sagde på samrådet, at hun dog var sikker på, at parterne kunne nå til enighed.

Det var Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, der havde indkaldt til samrådet. Han er langtfra imponeret over, at hverken randzoner og pesticid-afgifter er på plads.
"Vi er gået fra en vandmiljøplan og en pesticidplan, hvor der intet skete, til at have nogle nye planer, hvor der heller ikke sker noget," sagde han.

Forrige artikel Politisk slagsmål om klima- og energistrategi Politisk slagsmål om klima- og energistrategi Næste artikel Sahl-Madsen: Kandidater skal gøres mere erhvervsparate Sahl-Madsen: Kandidater skal gøres mere erhvervsparate