Venstre vil reformere mediestøtten

MEDIESTØTTE: Venstre lægger i et nyt medieudspil op til en større omlægning af mediestøtten.

Forhandlingerne om et nyt medieforlig går i gang her til foråret, og snart vil Venstre fremlægge sit udspil til forhandlingerne. Udspillet lægger op til en gennemgående reform af den nuværende ordning.

Ifølge Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby er det nødvendigt med et grundigt eftersyn af mediestøtten, da den nuværende ordning ikke længere stemmer overens med den aktuelle medievirkelighed. Derfor har udspillet fået titlen: "Medierne i det nye årtusinde."

Digitale medier skal have støttekroner
Venstre har i deres udspil overtaget væsentlige elementer fra den rapport, som medieforsker og professor på Copenhagen Business School Anker Brink Lund fremlagde i oktober sidste år.

Ellen Trane Nørby siger til Journalisten.dk, at fremtidens mediestøtte skal fokusere på indhold frem for platform. Det indebærer blandt andet, at digitale medier kan få del i distributionsstøtten og nul-moms-ordningen.

Altinget.dks udgiver Rasmus Nielsen roser medieudspillet:

"Det er et iværksætter- og teknologivenligt opgør med den nuværende planøkonomiske mediestøtte. Publicistiske netaviser og E-readers skal i følge det store regeringsparti omfattes af dagbladenes nulmoms, og det vil sikre en retfærdig ligestilling af medierne, så indhold støttes på tværs af platforme. Kravet til DR's udlicitering bør dog hæves væsentligt over de nævnte 7 pct., og DR skal udover radio og tv også udlicitere deres netindhold. DR har brug for goodwillambassadører i en tid med hård kritik fra de trængte dagblade, men det får statsmediet kun ved at lægge opgaver ud til det omgivende medie-samfund," mener Rasmus Nielsen.

Fokus på kvalitet
Venstres udspil lægger desuden op til, at medier også kan miste støtte. Udspillet indeholder nemlig et krav om kvalitet, etik og troværdighed. Til det formål vil Venstre have etableret et organ, "State of the News", som skal afgøre, hvorvidt de enkelte medier lever op til kriterierne for støtte.

Venstres mediepolitiske ordfører siger til Journalisten.dk, at det kan betyde, at nogle de nuværende aviser kan komme i farezonen:

"Nogle vil sige, at Ekstra Bladet efterhånden ligner Se og Hør så meget, at man kan spørge, hvorfor de overhovedet skal have støtte, når nu Se og Hør, Kig Ind og lignende blade ikke må få. Og det er derfor, vi skal have det her organ - State of the News."

Forrige artikel Hellere højere skat end nul efterløn Næste artikel Søren Gade: En ære at være minister Søren Gade: En ære at være minister