25 ud af 26 EU-kommissærer godkendt

NY KOMMISSION: Torsdag modtog Europa-Parlamentets formand, Jerzy Buzek, 25 kuverter med accept af 25 ud af de 26 nominerede EU-kommissærer. Den nye EU-Kommission forventes vedtaget 9. februar.

Tirsdag meddelte den bulgarske kommisærkandidat Rumiana Jeleva, at hun trak sit kandidatur tilbage. Hun havde op til sin høring i EU-Parlamentet været under stort pres, og det tog kun til efter selve høringen. Endnu en dårlig historie om hendes fortid ramte medierne mandag, hvorefter hun kort tid efter valgte at trække sit kandidatur.

Dermed kan José Manuel Barrosos nye EU-Kommission ikke blive godkendt ved afstemning i EU-Parlamentet i næste uge, da Bulgariens nye kandidat - Kristalina Georgieva - skal have tid til at forberede sin høring. Den nye bulgarske kandidat kommer fra en høj stilling i Verdensbanken, og regnes som et sikkert kort.

Hun vil blive hørt den 3. februar, hvorefter hele den nye kommissions fremtid vil blive afgjort ved en afstemning i EU-Parlamentet den 9. februar.

Bliver godkendt
Ifølge netavisen EUObserver er der nu kun tale om et formelt forløb, før kommissionen vil blive godkendt. Torsdag modtog EU-Parlamentets formand, Jerzy Buzek, 25 kuverter fra EU-Parlamentets forskellige fagudvalg med accept af 25 ud af de 26 nominerede EU-Kommissærer.

Kort efter fortalte Joseph Daul, der er formand for den største politiske gruppe i parlamentet, det centrum-højre EPP, til tysk presse, at kommissionen med den nye bulgarske kandidat vil blive stemt igennem med et stort flertal. Og en talsmand for den næststørste gruppe, socialisterne, har ifølge EUObserver også berettet, at den gruppe er venligt stemt.

Indtil torsdag havde der ellers været en frygt for, at flere kommissær-kandidater skulle ofres: Den bulgarske kandidat tilhørte nemlig den store gruppe EPP, og noget tydede på, det ikke skulle gå nemt, at en af deres kandidater blev sat ud af spillet.

Ikke mindst fordi gruppen sammen med de liberale vandt flertallet ved parlamentsvalget, og dermed havde set frem til at dominere europæisk politik de næste fem år.

Ashton-Kommissionen
Flere kandidater viste under høringerne svagheder, og adskillige medier har berettet om kommissærkandidater, der kunne være i farezonen. Skulle EPP-gruppen spille med musklerne, kunne det have endt i et rent blodbad, hvor nye kommissærer skulle i høring og evt. nye porteføljer fordeles.

Dette synes dog ikke at blive tilfældet. Nok er der frustration over flere af kommissær-kandidaterne, men der er også et reelt ønske om, at EU-Kommissionen snart bliver funktionsdygtig. Siden 1. november har der ikke været en funktionsdygtig kommission, hvilket praktisk betyder at lovgivningsarbejdet har kørt i tomgang i flere måneder.

På den måde kan forløbet om den nye EU-Kommission, den såkaldte Barosso II, ende med at minde om forløbet med den nye europæiske udenrigsminister, Catherine Ashton.

Hun indgår i kommissionen og skulle derfor også gennem en høring i Parlamentet. Hun er tidligere handelskommissær, men uden nogen diplomatisk erfaring og et ukendt ansigt, og derfor et noget overraskende valg på den nye fremtrædende post.

Alligevel var hun aldrig i fare for at blive "fundet for let", for hun fik sit job som en handel mellem europæiske grupper og nationale regeringer; man skulle gerne finde en brite, helst centrum-venstre politisk, da den nye EU-præsident er centrum-højre, og så skulle hun helst være kvinde, da den nye præsident er mand.

Dermed var der opnået en perfekt balance. Og så gjorde det ikke så meget, at hun var noget usikker under høringen, når spørgsmålene gik på udenrigspolitik og diplomati. For hun var "handlet af".

Lidt på samme måde kan den nye kommission vise sig at være. Nogle kandidater viste usikkerhed under høringerne, men der er opnået en balance, et stort flertal kan leve med - særligt efter bulgarerne har udskiftet deres kandidat til en, der i hvert fald på papiret er en stærk kvindelig kandidat med en god økonomisk uddannelse og godt job i Verdensbanken og derfor vurderes som meget egnet til at være kommissær for EU's udlandsbistand.

Meget tyder derfor på, at hun vil klare høringen den 3. februar, og Barroso II-kommissionen vil blive godkendt den 9. februar, og EU igen vil have en funktionsdygtig kommission kort tid derefter.

Forrige artikel Det vil trafikordførerne i 2010 Det vil trafikordførerne i 2010 Næste artikel 22. januar: Holger K. Nielsen 22. januar: Holger K. Nielsen