Eva Kjer nægter at følge folketingsflertal

PARLAMENTARISME: Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil ikke følge en folketingsbeslutning om forbud mod giftige sutteflasker. Det skal hun, fastslår Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti og oppositionspartierne retter en skarp kritik mod fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), fordi hun nægter at følge en folketingsbeslutning om at indføre sikre sutteflasker.

Sutteflaske-sagen begyndte i maj, da oppositionen og Dansk Folkeparti uden om regeringen vedtog, at der skal indføres et national forbud mod det hormonforstyrrende stof bisfenol-A i sutteflasker. Men fredag slog Eva Kjer Hansen i Folketingssalen fast, at regeringen ikke vil følge flertallets beslutning - og den holdning gentager hun over for Altinget:
"Jeg har meddelt, at vi i regeringen har kigget på beslutningsforslaget, men fordi det vil være EU-stridigt at følge forslaget, så agter vi ikke at følge det," siger Eva Kjer Hansen.

Træt af at være minister? 
Men den går ikke, mener Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, der var partiets ordfører i sagen.
"Det kan godt være, at hun er træt af at være minister, men en minister skal følge de beslutninger, som Folketinget vedtager. Det er klart, at når vi har vedtaget et forbud mod disse sutteflasker, så skal hun leve op til det. Længere er den ikke," siger han.

Han mener, at Eva Kjer Hansen må have fået de forkerte papirer med på talerstolen.
"Lad os se, om hun ikke kommer på bedre tanker, når hun får læst sine papirer igennem. Jeg tror, at hun følger Folketingets beslutning," siger han.

Den parlamentariske styreform 
De øvrige partier bag forslaget opfordrer Dansk Folkeparti til at stå fast over for ministeren.
"Hvis Dansk Folkeparti mener det, de siger, så skal vi have ministeren til at gennemføre forbuddet, og hvis hun ikke vil det, så må de erklære mistillid til fødevareministeren. Bolden ligger hos dem, og det er ret alvorligt. Det handler om vores parlamentariske styreform, hvor ministeren sidder parlamentarismen overhørig ved ikke at følge et flertal i Folketinget," siger SF's forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr.

Samme synspunkt har Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht. Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, kalder det arrogant, at ministeren ignorerer en folketingsbeslutning.
"Jeg forventer ikke, at Dansk Folkeparti vil finde sig i det. De fik stor indflydelse på beslutningsforslaget," siger han.

Ny viden eller ej? 
Eva Kjer Hansen fastholder, at folketingsbeslutningen om et national forbud er i strid med EU-reglerne, og derfor vil regeringen ikke indføre forbuddet.

For at kunne indføre et forbud kræver det ny viden eller en ny vurdering af de kendte oplysninger, så man kan konkludere, at brugen af bisfenol-A udgør en risiko for sundheden eller miljøet. Oppositionen mener, at der er fremkommet ny viden, som berettiger, at man kan anvende forsigtighedsprincippet. Det mener Eva Kjer Hansen ikke, og derfor mener hun, at forbuddet er i strid med EU-reglerne.

"Fordi det er EU-stridigt, så agter vi ikke at følge op på beslutningen. Det vil være selvmord i den grad at presse på og så risikere, at vi får en EU-sag på halsen. Og hvad værre er, så sætter vi Danmarks troværdighed over styr. Der, hvor vi har dokumentationen i orden, der får vi også indrømmelser, men at kræve, at vi skal lave særregler på et område, hvor vi ikke kan dokumentere, at der er en øget risiko, det vil øgelægge vores muligheder for i øvrigt at vinde lydhørhed," siger ministeren.

Så i denne sag, der følger du ikke Folketinget?

"Vi følger ikke det beslutningsforslag, der blev vedtaget i Folketinget, for det vil være ødelæggende og skadeligt for Danmarks interesser, for der er ikke ordentlig dokumentation for en øget risiko," siger hun.

Eva Kjer Hansen understreger, at hun presser på i EU for at skaffe ny viden, og i begyndelsen af 2010 vil der komme en ny vurdering af bisfenol-A. Kommer der her dokumentation for, at stoffet skader sundheden, så vil regeringen arbejde for et EU-forbud.
Ministeren forklarer desuden, at bisfenol-A-sutteflaskerne allerede er på vej væk fra hylderne, fordi butikkerne frivilligt stopper salget.

Forrige artikel Bloggertopmøde: DF styrer dansk politik Bloggertopmøde: DF styrer dansk politik Næste artikel Carl Holst: Rigsrevision løber med halv vind Carl Holst: Rigsrevision løber med halv vind