Socialrådgivere klar til at skære unges kontanthjælp

KONTANTHJÆLP: Unge kontanthjælpsmodtagere skal ikke sidde og klø sig bagi. Derfor er socialrådgiverne klar til lavere sats. Beskæftigelsesministeren er positiv.

Der lyder nye toner fra Socialrådgivernes formand, Bettina Post, der mener, at kontanthjælpens størrelse for alt for mange unge bliver en sovepude, så de ikke kommer i gang med en uddannelse.

Hun mener derfor, at det er i orden at sætte ydelsen ned til SU-niveau, der i dag er på 5.662 kr. før skat, i forbindelse med en reform af kontanthjælpen.

"Jeg er som udgangspunkt ikke nogen bannerfører for, at vi skal sætte ydelserne ned," siger Bettina Post til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Men jeg kommer heller ikke til at gå ud og slås for, at fuldstændig velfungerende unge mennesker, som kunne gå i gang med en uddannelse, og som egentlig bare går og klør røv, fordi de ikke rigtig gider, skal have en højere ydelse end SU'en. Og det gælder for alle de stærke unge under 30 år."

Det gør "stort indtryk" på beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der hilser udmeldingen velkommen.

"Socialrådgiverne åbner for en nødvendig diskussion af, hvordan vi sikrer, at der også er et økonomisk incitament til at gå i gang med en uddannelse," siger hun til Jyllands-Posten.

Hun vil dog endnu ikke sige, om en halvering af ydelsen også bliver en del af regeringens reformudspil.

Kritik fra de røde
Men hos andre partier på den røde fløj vækker forslaget ikke den store begejstring.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, kalder det et umådelig dårligt forslag, som blot går ud på at piske de unge i uddannelse.

"Jeg tror ikke, man kan piske mennesker frem, især ikke når det handler om uddannelse. Jeg tror, man skal inspirere dem. Og derfor skal vi glemme den gamle, borgerlige tankegang om, at bare man pisker folk hårdt nok, skal de nok gå derhen, hvor vi vil have dem," siger han til Politiken.dk.

SF er ikke afvisende over for at sænke kontanthjælpen til unge mellem 25 og 30 år. Det oplyser politisk ordfører Jesper Petersen, efter at partiets arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen, ellers tidligere på dagen kaldte forslaget "en dårlig ide".

Login