Borgmestre og aktører: International arbejdskraft er ikke kun rekruttering. Det handler om tilknytning til Danmark

Det er ikke altid let at få etableret et godt hverdagsliv i Danmark. Derfor er det vigtigt, at der tales modtagelse og fastholdelse, når der diskuteres international arbejdskraft, skriver tre borgmestre og seks aktører.

Af Lisbeth Lintz, Lars Weiss, m.fl.
Se alle indlæggets afsendere i faktaboksen længere nede i artiklen.

International arbejdskraft er en guldgrube for Danmark.

Den seneste økonomiske redegørelse viser tydeligt, hvor stor betydning de godt 400.000 internationale arbejdstagere har for vores fælles velstand. Men den viser også, at der er nogle alarmklokker, vi skal tage alvorligt.

Globalt set er Danmark en ukendt karrieredestination. Derfor er det kun endnu mere afgørende, at vi skaber de bedste rammer for de internationale arbejdstagere, der kommer hertil.

Vi skal tage godt imod dem og sikre, at de hurtigt føler sig hjemme. Både fordi det gør deres tilværelse bedre, og fordi det skaber værdi for hele samfundet.

Mere konkurrence om de rette kompetencer

Fremtidens arbejdsmarked er præget af nogle markante demografiske forskydninger, der ikke kun rammer Danmark.

Overalt i EU vil store årgange forlade arbejdsmarkedet. Så store, at vi ikke selv kan fylde hullet efter dem. I 2050 vil der være 45 millioner færre europæere i den arbejdsdygtige alder.

Efterspørgslen overgår klart udbuddet, så derfor bliver konkurrencen om de rette kompetencer kun endnu hårdere.

Det kan gøre ondt på vores konkurrenceevne, vækst og i sidste ende vores velfærd.

Det er derfor udelukkende positivt, at man fra politisk hold vil åbne op for at få flere internationale kompetencer til landet.

Der er brug for at gøre det nemmere for private og offentlige arbejdsgivere, at rekruttere internationale medarbejdere.

Regeringen skal indfri sit mål i regeringsgrundlaget, om en ny ordning for certificerede virksomheder med ordnede løn- og arbejdsvilkår. Desuden er der behov for at reducere det administrative bøvl.

Det er samtidig vigtigt at slå fast, at arbejdet med at få mere international arbejdskraft til Danmark, kræver en helhedsorienteret indsats.

{{toplink}}

For mange forlader Danmark igen

Det er nødvendigt at se på, hvordan vi holder på den internationale arbejdskraft, når den er kommet hertil.

For realiteten er, at vi står i en alvorlig udvandringskrise, hvor 65% af den højtkvalificerede internationale arbejdskraft har forladt Danmark efter bare seks år.

Internationale arbejdstagere er ikke alene medarbejdere på en arbejdsplads. Der følger ofte en familie med, der skal finde sig til rette i et nyt land med de udfordringer, der følger med.

I Danmark kan vi ikke tilbyde familierne lave skatter, men til gengæld gode rammer for familielivet, herunder børnepasning og en kultur med legeaftaler og engagerede forældre.

Men mange medrejsende ægtefæller har svært ved at finde job. Sproget volder problemer.

Boligmarkedet og skattesystemet kan være svære at finde rundt i. Og så er det for mange en udfordring, at finde nye venner og sociale fællesskaber.

Kort sagt, er det langt fra så let at få etableret et godt og stabilt hverdagsliv i Danmark, som mange måske går og tror. Og konsekvensen er dyr for os alle, når de internationale arbejdstagere alt for ofte forlader os.

Det skal vi simpelthen lave om på.

Nødvendigt med en helstøbt indsats

Der er gode initiativer derude. International Citizen Days og Welcome September er en række af events, der målrettet forsøger at tage hånd om udfordringerne med at få udenlandske arbejdstagere og deres familier til at føle sig bedre tilrette i Danmark.

Men der er brug for en mere helstøbt og gennemtænkt indsats fra politisk hold, hvis vi for alvor skal få succes med at forstærke den danske arbejdsstyrke med internationale kompetencer.

{{toplink}}

Vi skal blive bedre til at fastholde de internationale medarbejdere, der tager til Danmark og lægger deres arbejdsindsats hos de danske virksomheder.

Vi skylder dem, der tilvælger Danmark, at de får hjælp til at skabe den gode tilværelse. Ellers fortsætter udvandringen ufortrødent.

Alle har brug for en god og stabil hverdag. Uanset om man er fra Helsinge eller Hanoi.

Derfor er det afgørende, at en ny strategi for at international arbejdskraft også fokuserer på modtagelse og fastholdelse.

Det vil både komme de tilrejsende arbejdstagere og deres familier til gode, og være en givtig investering i Danmarks fremtid.

Forrige artikel Astrid Krag og FOA: Radikales børneudspil lugter fælt af uddannelsessnobberi Astrid Krag og FOA: Radikales børneudspil lugter fælt af uddannelsessnobberi