Regeringen garanterer de ældres retssikkerhed i frikommuner, men ved endnu ikke hvordan

En udvidelse af forsøgsordningen med frikommuner kan forringe de ældres mulighed for at klage over mangelfuld pleje: "Det kommer ikke til at ske," siger S-ordfører, men har endnu ikke en plan for hvordan.

Aktører advarer om, at Mette Frederiksens udvidelse af forsøgsordningen med frikommuner kan forringe de ældres retssikkerhed. Men nu garanterer regeringen, at dét ikke kommer til at ske.

"Det er afgørende for os, at retssikkerheden bevares, og at hverken kommune eller borgere stilles dårligere. Det kommer ikke til at ske," siger Birgitte Vind (S), der er ældreordfører for Socialdemokratiet. 

Den udmelding vækker glæde hos Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen.

"Det løfte skynder vi os at skrive ned og sætte i glas og ramme til særlige lejligheder," siger han til Altinget. 

Der foreligger dog på nuværende tidspunkt ikke en plan for, hvordan de ældres rettigheder skal sikres, selvom muligheden for at blive en frikommune udrulles allerede i år. Det bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale, hvor hun blandt andet sagde, at "alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer."

Klagemuligheder forsvinder

Forsøgsordningen med frikommuner skal netop sikre en lavere mængde kontrol i ældreplejen og dermed give omsorgspersonalet mere tid til de ældre. Men mindre kontrol gør det på samme tid sværere at sikre de ældres rettigheder. Den problematik er regeringen opmærksom på, men de er dog positive: 

"Der er en enorm interesse for det her, og der er rigtigt gode resultater allerede," siger Birgitte Vind.

På nuværende tidspunkt er tre kommuner med i forsøgsordningen – Langeland, Viborg og Middelfart. Det er særligt muligheden for at klage til ankestyrelsen over mangelfuld pleje, der bekymrer Ældre Sagen. Den mulighed kan frafalde reelt for de ældre i frikommunerne.

"Der er da helt sikkert nogle røde lamper, der blinker. Da frikommunerne blev til, fjernede man en masse rettigheder fra de ældre, blandt andet nogle klagemuligheder," siger Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen.

{{toplink}}

S: Vi kan ikke vente på evalueringen

Evalueringen af forsøget med de tre eksisterende frikommuner på ældreområdet kommer først i 2024. En udbredelse af forsøget med frikommuner og en samlet lov på ældreområdet ses generelt positivt af Ældre Sagen, men det skaber bekymring, at regeringen ikke har erfaringerne fra forsøgsordningen med.

”Vi var utilfredse med, at ældres retssikkerhed blev svækket i forbindelse med, at de tre kommuner forsøgsmæssigt blev frikommuner sidste år. Det kan derfor godt bekymre os, at man ikke får indsamlet de retssikkerhedsmæssige erfaringer, inden man udbreder ordningen," siger Michael Teit Nielsen og fortsætter:

"Men det er nu, man vil tage fat på ældreområdet, og så må man prøve at indsamle de erfaringer, der er allerede, så hurtigt man kan. Det bliver det muliges kunst.”

S-ordfører Birgitte Vind understreger vigtigheden i at få handlet resolut, og at en bred skare af aktører på området bliver inkluderet i arbejdet.

Hvorfor venter I ikke på evalueringen af forsøgsordningen?

"Jeg vurderer, og det står for egen regning, at vi ikke kan vente. Der er brug for, at vi træder nye stier allerede nu," siger Birgitte Vind.

Forrige artikel Få overblikket: Sådan fordeles de 41 millioner til et mere demensvenligt samfund Få overblikket: Sådan fordeles de 41 millioner til et mere demensvenligt samfund Næste artikel KL: Gjort rigtigt, kan nyttejob sikre flere faste hænder til trængt ældrepleje KL: Gjort rigtigt, kan nyttejob sikre flere faste hænder til trængt ældrepleje