Menneskeretsforkæmpere finder håb i ruinerne efter Rana Plaza

TEKSTIL: 1138 personer omkom for snart to år siden, da tekstilfabrikken Rana Plaza kollapsede i Bangladesh. Ulykken understregede behovet for bedre forhold i en branche, som eksporterer for stadig flere mia. kroner til Danmark. Men ulykken har også sat en positiv udvikling i gang, vurderer flere menneskerettighedsforkæmpere i landet.

Dhaka, Bangladesh: Da den vaklende ni-etagers fabriksbygning Rana Plaza nordvest for Bangladeshs hovedstad, Dhaka, kollapsede om morgenen den 24. april 2013, gav det genlyd verden over.  

Billederne af de tusindevis af dræbte og sårede fortalte historien om en tekstilindustri i Bangladesh med alvorlige udfordringer. Bygningen, der blot var godkendt til fem etager og bygget af dårlige materialer, er i tiden efter ulykken på mange måder blevet synonym med kritisable arbejdsforhold i tredjeverdenslande.

Men selvom en ny undersøgelse fra DanWatch eksempelvis viser, at arbejdsforhold og livsvilkår for Bangladeshs tekstilarbejdere kun er blevet minimalt forbedret siden ulykken, så mener flere civilretsforkæmpere i landet, at der også er vokset positive forhold ud af resterne fra den sammenstyrtede fabrik.

Login