Katherine Richardson: Findes der arter på Jorden, som ikke er vigtige for mennesker?

Fra vores ståsted er det måske nemt at slutte, at der er en unødvendig overflod af arter i Jordens økosystem, og at de samme funktioner måtte kunne udføres med færre. Men vi kan endnu ikke vide med sikkerhed, før vi har en bedre forståelse af livets betydning for Jordens miljø- og klimaforhold, skriver Katherine Richardson.

Tit hører jeg biodiversitetsforskere optræde i offentlighed med, eller blive citeret for, budskabet om, at rigtige mange arter kunne forsvinde, uden at det vil have den mindste betydning for mennesker. Jeg vil gerne vide, hvor de får deres viden fra, og hvad der gør dem så skråsikre i deres påstand?

Eftersom de fleste arter opstod længe inden mennesket, kan de fleste vel regne ud, at arterne ikke opstod på jorden for direkte at understøtte menneskelige aktiviteter eller udføre funktioner, der skaber værdi i vores økonomiske modeller. Det er dog ikke ensbetydende med, at disse arter ikke kan have en betydning for mennesker.

Med alle øjne rettede mod klimaet for tiden, risikerer vi at glemme, at Jorden er unik. Ikke fordi den har et klima, men fordi den huser liv. Jorden modtager energi fra solen, og klimaforandringer er et udtryk for en ændring i Jordens energibalance. 

"Takket være" det tæppe af drivhusgasser vi mennesker har lagt rundt om Jorden, bliver der nu lagret mere varmenergi in nærheden af Jordens overflade, end det ellers har været tilfældet i Jordens nyere historie. Men energi alene bestemmer ikke de miljøforhold, der findes på Jorden, og som vi mennesker er afhængige af.

Login