Her er de blå uenigheder om bistandsbesparelserne

ANALYSE: En Venstre-ledet regering mangler politisk flertal for at skære udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI. Men for Konservative, der holder fast i 0,8 procent, er det nok mest en trumf, der kan sikre andre af partiets mærkesager. Derefter er det åbne spørgsmål: Hvor skal der spares?   

Hvis det lykkedes for et flertal af de blå partier at skære udviklingsbistanden ned på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten, er der lagt op til historiske besparelser.

For siden 1978 har udviklingsbistanden konstant ligget over 0,7 procent og endda sneget sig over en procent i 90'erne - ikke engang Fogh-regeringens besparelser på udviklingsbistanden kommer i nærheden af 0,7 procent.

I 2015 er der afsat 17,7 milliarder kroner, hvilket svarer til en bistandsprocent på 0,87. Men skal den ”overdrevne” udviklingsbistand, som V-formand Lars Løkke Rasmussen kalder den, ned på ”FN’s anbefalede niveau” – der reelt set ifølge FN er et minimumsniveau – vil bistanden blive ca. 3,5 milliarder kroner lavere. Det svarer til et fald på knap 20 procent.

Login