Den globale retssikkerhed er under pres, men jeg fik fornyet håb i Zambia

Mange steder i verden går det tilbage for retssikkerheden, når autokratier vokser frem, og krige sætter menneskerettigheder under massivt pres. Det gør det internationale rettighedsarbejde sværere, men også vigtigere. Det fik jeg bekræftet i Zambia, skriver Louise Holck.

For nyligt mødte jeg en ung mand i Zambia, hvis historie gjorde indtryk på mig.

Han havde været varetægtsfængslet, fordi han havde stjålet en kasseret dunk madolie på sit arbejde, og han stod nu til en straf på fem års fængsel. I Zambia kan selv små overtrædelser af loven give lange straffe, og sårbare grupper som kvinder, børn og unge har ringe retssikkerhed, fordi de typisk ikke får nogen juridisk støtte. Dertil betyder det stærke fokus på straf – frem for resocialisering – at fængslerne er overfyldte, og forholdene er stærkt sundhedsskadelige.  

For netop den unge mand endte det dog godt. Han fik hjælp fra en af de juridiske assistenter, som Institut for Menneskerettigheder har været med til at uddanne i landet. Fordi han var ung og ikke havde været straffet før, blev straffen markant nedsat, og dagen efter blev den unge mand prøveløsladt.

Login