Aids-Fondet: Danmark bør gå forrest og udvikle en hiv-vaccine til udsatte grupper

Coronavaccinen hjalp os igennem pandemien. I dag er det International hiv-vaccine-dag og en anledning til at minde de rige lande om, at en hiv-vaccine kan bremse epidemien, hvis de mest udsatte får adgang til den, skriver Rikke Nagel.

Det er forår i Danmark, og coronaepidemien føles som et fjernt minde. De sidste babyblå mundbind samler støv i skuffer og tasker, og daglige opdateringer om pandemiens hærgen i Danmark og udlandet ligger ikke længere i toppen af nyhedsmediernes hjemmesider. Sådan er vores virkelighed, fordi vaccinen blev udviklet og i Danmark udrullet ekstremt hurtigt.  

Uden vacciner er det svært at få bugt med smitsomme sygdomme. I 1980 blev virussygdommen kopper, som den første menneskelige sygdom nogensinde, erklæret udryddet af WHO efter en omfattende og målrettet vaccinationskampagne. Udover corona har vacciner også spillet en kæmpe rolle i at få sygdomme som mæslinger, polio og ebola under kontrol.  

En af de smitsomme sygdomme, der stadig ikke har en vaccine, og som endnu ikke er under kontrol globalt, er hiv. Hiv-epidemien blev først kendt i 1981, og siden er i alt næsten 80 millioner blevet smittet med hiv og over 36 millioner er døde som følge af aids på verdensplan.  

Login