Dansk hjælp til nærområder faldt markant i 2015

NØDHJÆLP: Selvom regeringen lovede at hæve nødhjælpen, sendte Danmark ca. 400 millioner mindre afsted til verdens humanitære brændpunkter i 2015 end året før, viser nye tal. Meget ærgerligt, lyder det fra Røde Kors.  

Den danske indsats i nærområderne skulle styrkes med øgede humanitære midler. Pengene skulle bruges til at hjælpe det rekordhøje antal flygtninge især i og omkring Syrien.

Det har V-regeringen i flere omgange lovet. Pengene er bedre brugt i nærområder end til f.eks. flygtningemodtagelse i Danmark, lyder det.

Men det mål står i kontrast til udviklingen fra 2014 til 2015, hvor V-regeringen overtog magten i juni.

I 2015 blev der i alt givet 1.895 millioner kroner i nødhjælp. Det er et faldt på 442 millioner kroner i forhold til 2014, der med ca. 2.316,9 millioner kroner var et rekordår for dansk nødhjælp, viser nye tal fra Udenrigsministeriet.

Generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, er ”ikke imponeret over regeringen”, som han udtrykker det.

”Faldet i 2015 er meget ærgerligt, fordi året bød på et rekordstort behov for humanitær hjælp. Der har været meget, meget politisk storm og mange udtalelser om, at man ville kunne holde fast i niveauet for humanitær bistand trods milliardbesparelser på ulandsbistanden,” siger han.

Regeringen satte foden på bremsen fra starten og skar ikke kun i bistanden for 2016, men også 2015-bistanden blev beskåret for milliarder. Ofte er ulandsmidler, der sidst på året ikke er blevet brugt, blevet kanaliseret over i nødhjælpskassen.

”Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Men det troede regeringen, at den kunne. Nu viser tallene tydeligt, at det kan man ikke. De ville hellere spare penge end at bruge dem på nødhjælp,” siger Anders Ladekarl.

R er forbløffet
Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, er ”forbløffet” over faldet i nødhjælp.

”Statsministeren har jo lige fortalt i sin åbningstale, at Danmark giver mere i nødhjælp end nogensinde. Det er beviset for, at regeringen fører en politik, der skærer ned og gør det sværere for folk i nød,” siger han og fortsætter:

”Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen, når man sender penge til de nærområder, hvor det brænder mest på, men glemmer de nærområder, hvor morgendagens flygtninge kommer fra,” lyder det.

De danske humanitære bidrag – som regeringen sætter lig med nærområdeindsatsen – har ellers været konstant stigende fra 2011 til 2014. Selvom bidragene faldt i 2015, er nødhjælpen til de syriske flygtninge i og omkring Syrien i 2015 rekordhøj.

Stiger i 2016
På grund af et fald i det forventede antal asylansøgere - og dermed færre udgifter til flygtningemodtagelse i Dannmark - forventer regeringen have øget de humanitære bidrag i 2016 med 525 millioner kroner, så de samlede nødhjælpsbidrag når 2.350 millioner kroner i 2016 og 2.375 millioner kroner fra 2017.

”Vi afsætter flere penge til nødhjælp end nogensinde før på Finansloven. Udbetalingerne til nødhjælpsorganisationerne følger ikke nødvendigvis det finansår, hvor tilsagnene er givet. Derfor kan der godt være forskel mellem tilsagn om humanitære bevillinger på Finansloven og udbetalinger i det samme år, som eksempelvis var tilfældet i 2015. Men det betyder jo ikke, at vi giver mindre end lovet,” lyder det i en skriftlig kommentar fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).  

Men det får ikke Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til at mildne kritikken af regeringen.

”Jeg er glad for, at regeringen prioriterer det her område. Men der er ingen tvivl om, at hvis vi stadig lå på 0,85 procent, havde vi kunnet give langt, langt mere bistand til nærområderne. Jeg anerkender, at det bliver bedre i 2016, men det bliver ikke så godt, som det kunne have været,” siger Martin Lidegaard.

I Røde Kors vil man gerne se pengene, før man vil glæde sig over, at der er afsat mere på finansloven:

”Vi må håbe, at pengene rent faktisk bliver brugt på det humanitære område, så vi ikke sidst på året igen ser en klam hånd fra Finansministeriet, der tager pengene til noget andet," siger Anders Ladekarl.

Fodrer hunden med sin hale
Anders Ladekarl kritiserer, at de ekstra penge til nødhjælp i 2016 kommer fra den langsigtede udviklingsbistand.

”Man fodrer hunden med sin egen hale. Vi må håbe, at pengene denne gang bliver brugt på det humanitære område, så vi ikke endnu engang ser en klam hånd fra Finansministeriet, der tager pengene og bruger dem på noget andet,” siger han.

Udviklingsordfører for Dansk Folkeparti, Claus Kvist Hansen, har ”helt grundlæggende en høj grad tillid til, at der bliver brugt de penge, der skal bruges”.

”Men det giver grund til et løftet øjenbryn. Lige her og nu lyder det overraskende, men jeg vil vente og se, om der kommer en god forklaring,” siger han.

Forrige artikel Billedserie: Se alle billederne fra Folketingets åbning Billedserie: Se alle billederne fra Folketingets åbning Næste artikel Har du fulgt med: Prøv quizzen Har du fulgt med: Prøv quizzen