Vive: Vi skal have færre og bedre evalueringer

Vi bruger store summer på evalueringer. Det til trods er mange evalueringsprocesser ikke så rationelle endda, og helt afgørende spørgsmål bliver ikke afklaret. Men der er en vej ud af den stigende evalueringstræthed, skriver Carsten Strømbæk Pedersen.

Evaluering spiller en stor rolle i udviklingen af velfærdsstaten. Store reformer, som reformen af folkeskolen, evalueres, tværsektorielle samarbejder om sociale indsatser evalueres, arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser evalueres, forebyggelses- og sundhedsfremmeprojekter evalueres. Evaluering er allestedsnærværende.

Derfor bruger vi også hvert år store beløb på evalueringer, og i den bedste af alle verdener bliver de brugt til at udvikle og forbedre velfærdsstaten. Det ligger faktisk i selve definitionen af evalueringer, at de skal anvendes.

Den svenske evalueringsforsker Evert Vedung definerer evaluering som ”en systematisk retrospektiv vurdering af gennemførsel, præstation og udfald af offentlig virksomhed, som tiltænkes at spille en rolle i praktiske handlingssituationer”. Det sker bare langt fra altid i virkeligheden.

Login