Sværere at klage over specialundervisning

INKLUSION: Regeringen og KL's nye økonomiaftale indeholder et nyt klagesystem på specialundervisningsområdet, som gør det sværere at få omstødt kommunens beslutninger.

Med aftalen er KL og regeringen enige om, at der er behov for en ny særlig "formodningsregel", når Klagenævnet for Specialundervisning skal tage stilling til en klage over visiteringen af en elev til enten et inkluderende tilbud i folkeskolen eller et specialtilbud.

Ifølge aftalen vil det i fremtiden "kræve særligt vægtige faglige grunde, før klagenævnet kan tilsidesætte en kommunal afgørelse om at give et inkluderende
tilbud". Klagenævnet kan også kun tilsidesætte en kommunal afgørelse, hvis et andet tilbud "i klart højere grad imødekommer undervisningsbehovet", fremgår det af aftalen.

Desuden præciseres det, at kommunerne udover faglige hensyn også skal tage højde for økonomien, når der tages stilling til, hvilket tilbud en elev med særlige behov skal have.

Afbureaukratisering på tavlen
Regeringen og KL blev også enige om at nedsætte en arbejdsgruppe med deltagelse af Undervisningsministeriet, Finansministeriet og KL, som har til formål at forenkle reglerne på folkeskoleområdet. Arbejdsgruppen fremlægger konkrete forslag til forenklinger i april 2012.

Login